Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Η στρατηγική της Κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες και η περιφερειακή ανάπτυξη

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση των χρημάτων από τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέδειξε ότι η οικονομία της χώρας, παρά τις επιμέρους δυσκολίες, βρίσκεται σε καλό δρόμο. 

Ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και άλλα κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν δικαίως να πανηγυρίσουν, αφού καθ΄ όλη τη διάρκεια της τριετίας και μέσα σε αντίξοες συνθήκες πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο σταθερότητας μετά τις πολυετείς αναταράξεις λόγω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Τα παραπάνω αφορούν στη μεγάλη εικόνα και την αλλαγή μοντέλου που πέτυχε η χώρα με σκληρή δουλειά. Ωστόσο, το ευρύτερο κλίμα το επηρεάζουν περισσότερο οι πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και δίνουν προοπτική για το μέλλον. 

Στο δρόμο προς τις Εθνικές Εκλογές ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση ταυτόχρονα στην προβολή του έργου με αιχμή του δόρατος την κατασκευή νέων υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την περιφερειακή ανάπτυξη. 

Εκτός των αστικών περιοχών, στις οποίες δόθηκε εξ’ αρχής έμφαση μέσα από τη μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ, τώρα μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην «άλλη» Ελλάδα που επί χρόνια αναζητούσε ευκαιρίες ανάπτυξης, εξωστρέφειας και στήριξης. Η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μέσω αυτών η Κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να δώσει ώθηση στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, στις θαλάσσιες μεταφορές, στις εξαγωγές, αφετέρου να φτιάξει ένα ελκυστικό αφήγημα ενόψει της δύσκολης εκλογικής μάχης της ερχόμενης άνοιξης. 

Το κατάλληλο εργαλείο για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής παραμένει το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πολύ πρόσφατα κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 403 εκατ. ευρώ σε τρεις δράσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα. Τα μέτρα στήριξης επιδοματικού χαρακτήρα δίνουν σίγουρα ανάσες στην κοινωνία, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. 

Οι πολίτες και δη εκείνοι που ζουν και αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα χρειάζονται κάτι πιο οραματικό που θα δημιουργεί χειροπιαστή ελπίδα για το επέκεινα. Αν η Νέα Δημοκρατία πετύχει να πείσει στο πλαίσιο αυτό, τότε θα έχει βάλει μια ισχυρή πολιτική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...