Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Κλείνοντας την... «βασιλική» παρένθεση

Με όρους αμιγώς (και κυνικώς, αφού μιλάμε για την απώλεια ενός ανθρώπου) πολιτικής επικοινωνίας, ο θάνατος και η κηδεία του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου «έσωσαν» για δύο σχεδόν εβδομάδες στην κυβέρνηση. Τώρα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε η μπάλα να φύγει από την «βασιλική» εξέδρα και να επιστρέψει στο γήπεδο της βαριάς καθημερινότητας και της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Παρότι έτσι όπως εξελίχθηκε, στο Μαξίμου προφανώς δεν αισθάνθηκαν ευχάριστα για τη θέση στην οποία βρέθηκαν αναφορικά με τη διαχείριση του θανάτου και της κηδείας του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’, παρά ταύτα στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι το οριστικό τέλος –σε βιολογικό και ανθρώπινο επίπεδο, γιατί σε ιστορικό και πολιτικό έχει ήδη κλείσει προ πολλού- της μοναρχίας στη χώρα βοήθησε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να «κρύψει» άλλα, ιδιαζόντως «άβολα» για την κυβέρνηση ζητήματα. 

«Στα ψιλά» ο εισαγγελέας

Για παράδειγμα, η «αυγή» της προηγούμενης εβδομάδας βρήκε την Kυβέρνηση στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να «απολογηθεί» γιατί η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου (που τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση αυτή καίτοι 8ος στην επετηρίδα) «δένει» τα χέρια της ΑΔΑΕ ως προς την διεξαγωγή ελέγχων για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών. Μάλιστα, η ηχηρή απάντηση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, αλλά και η ανάδυση ενός «πολύχρωμου» συνταγματικού τόξου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο ως τον Γιάννη Δρόσο και την Ιφιγένεια Καμτσίδου, έκαναν τα πράγματα πολύ χειρότερα για το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, η ανακοίνωση ότι ο έκπτωτος μονάρχης έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή έστρεψε αλλού τα φώτα της αντιπαράθεσης, ακριβώς την ώρα που οι 16 συνταγματολόγοι έδιναν την χαριστική βολή στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» -δηλαδή σε εκείνο το αφήγημα στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει την άνετη αυτοδυναμία που κατέκτησε τον Ιούλιο του 2019. 

Με μία κηδεία... ξεχνιέμαι

Έκτοτε, η Kυβέρνηση με σύγκληση διυπουργικής επιτροπής και με μπόλικο παρασκήνιο για το αν θα υπάρξει «απουσιολόγιο» και απαγορευτικό, δεν έκανε τίποτα ώστε να μη μονοπωλεί την επικαιρότητα και τη θεματογραφία η διαχείριση της κηδείας του επικεφαλής του έκπτωτου ελληνικού βασιλικού οίκου. Είναι ενδεικτικό ότι έγινε διυπουργική επιτροπή, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την κηδεία ενός... ιδιώτη, αλλά όχι για τις δραματικές ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων...

Με τούτα και με κείνα, αντί η τρέχουσα εβδομάδα να «μπει» με τον πολιτικό σεισμό που θα έπρεπε, θεωρητικά, να προκαλέσει το περιεχόμενο της έκθεσης παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου και η άρον άρον παράταση της θητείας του κατά έναν χρόνο, με φόντο την «εκκωφαντική σιωπή» του, η επικαιρότητα χθες και προχθές διαμορφώθηκε από το πρωτόκολλο, τα μηνύματα στη Μητρόπολη, τους «γαλαζοαίματους» (sic) που έδωσαν το «παρών», εκείνους που απουσίασαν και άλλα ηχηρά παρόμοια, που παραπέμπουν σε μία φθηνή απομίμηση του «The Crown», της ομώνυμης σειράς του Netflix. 

Επιστροφή στα «καυτά»

Ωστόσο, τώρα ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να γίνει ό,τι πρέπει ώστε η κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με όλα τα ζέοντα θέματα –και αυτό θα φανεί και με τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η αξιωματική αντιπολίτευση συνολικά, αλλά και ο αρχηγός της προσωπικά. Η Κουμουνδούρου έχει ήδη ζητήσει να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, με φόντο τις πληροφορίες ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη ολοκληρώσει τις έρευνές της στα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει ξανά σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας, στον απόηχο των μεγάλων αυξήσεων στα ράφια του σούπερ μάρκετ, όπως και άλλα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών –ενδεικτικά, τις τραγικές ελλείψεις στα φάρμακα, αλλά και το πώς «λυγίζει» ήδη από τις εποχικές ιώσεις και το κύμα έξαρσης της γρίπης και του κορωνοϊού το καθημαγμένο και εξουθενωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...