Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Κωδικός «πρώτη κάλπη» για Μητσοτάκη-Τσίπρα

Απόψεις Γιώργος Μελιγγώνης

Ημερομηνία εκλογών ακόμη δεν ξέρουμε, αλλά είναι σαφές ότι οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας έχουν πάρει θέση στην αφετηρία της μάχης, γνωρίζοντας αμφότεροι πως, ό,τι κι αν λένε τώρα, είναι τα «μαθηματικά» της κάλπης που θα κρίνουν εάν οι προεκλογικά διακηρυγμένοι σχεδιασμοί τους θα είναι εφαρμόσιμοι όταν η κάλπη ανοίξει.

Ο πρωθυπουργός, βάσει του ρεπορτάζ, αναμένεται να «μαδήσει» και τα... τελευταία πέταλα της εκλογικής μαργαρίτας στο Μέτσοβο, κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Παρά ταύτα, η περιοδεία του στον κάμπο την προσεχή Παρασκευή, όπως και οι εμφανίσεις του την περασμένη εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία –εκεί που η ΝΔ φυλλορροεί προς τα δεξιά της- δείχνουν ότι η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει, έστω και χωρίς να έχει, προσώρας, διαλυθεί η Βουλή. Απ' την άλλη πλευρά, με την προχθεσινή δημοσιοποίηση του 75% των ψηφοδελτίων του ανά την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και επισήμως σε τροχιά εκλογών. Και κάπως έτσι, οι δύο βασικοί διεκδικητές των πολιτικών εξελίξεων, που ήδη «ομονοούν» ως προς την εκλογική τους τακτική να συμπιέσουν το ΠΑΣΟΚ και να συρρικνώσουν την –όποια- εκλογική δυναμική της Χαριλάου Τρικούπη και του Νίκου Ανδρουλάκη, επιχειρούν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης να είναι τέτοιο, που να μην τινάζει στον αέρα αυτά που έχουν εκ των προτέρων πει ότι θα κάνουν –ή ότι δε θα κάνουν...- την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.

Ριψοκίνδυνα «πειράματα»...

Γιατί, προφανώς, το ενδεχόμενο αυτό πάντα «παίζει» και η πρώτη κάλπη μπορεί να κρύβει παγίδες –ειδικά στο μέτρο που η κοινωνία έχει προεξοφλήσει ότι οδεύουμε σε διπλές εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον βαθμό που θα «πιάσουν» στους ψηφοφόρους τα διλήμματα, οι εκβιασμοί, οι διαβεβαιώσεις. Ο φιλονεοδημοκράτης, μ’ άλλα λόγια, όσο κι αν ακούει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαίρει τη σημασία της πρώτης κάλπης, έχοντας προεξοφλήσει ότι θα υπάρξουν και δεύτερες εκλογές έχει προφανώς όλους τους λόγους του κόσμου να «στείλει μήνυμα» στο Μαξίμου για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τις υποκλοπές κ.α.

Επίσης, ο φιλοΣΥΡΙΖΑίος, όσο κι αν ακούει τον Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος δεν πρόκειται να συγκροτηθεί προοδευτική διακυβέρνηση, ενδεχομένως να θέλει να δώσει άλλη μία ευκαιρία στον Γιάνη Βαρουφάκη ή να δοκιμάσει και την επιλογή Ανδρουλάκη.

...και ανελέητοι αριθμοί

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι όσα λένε οι δύο αρχηγοί τα εννοούν κατά κεραίαν, τα «νούμερα» που θα προκύπτουν από την πρώτη κάλπη θα είναι καθοριστικά και μπορεί να φέρουν κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά εν μέρει και τον Αλέξη Τσίπρα ενώπιους ενωπίοις με τα προεκλογικά τους λόγια. Για παράδειγμα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τερματίσει στην κούρσα των εκλογών με ένα ποσοστό 34 ή 35%, τότε θα ακούγεται αρκετά λογικό το να θέλει να φτάσει στο 38% που προβλέπει ο δικός του νόμος για την επίτευξη αυτοδυναμίας –όσο λογικό ακούγεται το να σύρεται μία χώρα σε εκλογές για δεύτερη φορά επειδή στον αρχηγό ενός κόμματος δεν αρέσουν οι τεθειμένοι κανόνες του παιχνιδιού, ασφαλώς...

Όμως, αν η ΝΔ φτάσει στο 31 ή 32%, τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας θα προβάλλει «άπιαστος» και, άρα, δε θα είναι απλό πράγμα να αιτιολογήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόφασή του να μας πάει σε δεύτερες εκλογές έτσι αψήφιστα.

Επίσης, τα «μαθηματικά» της κάλπης μπορεί να αποδειχθούν δύσκολα και για τον Αλέξη Τσίπρα, αν επιβεβαιωθεί η τάση των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο. Βεβαίως, ας ξεκινήσουμε από τα θετικά: αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με μία, δύο ή και τρεις μονάδες, τότε μπορεί να ποντάρει στην εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν εδώ και... χρόνια το φως της δημοσιότητας –αν η ήττα του είναι οριακή, μ’ άλλα λόγια, θα φαίνεται λογικό να θέσει ως στόχο την πρωτιά στις δεύτερες εκλογές, ειδικά αν δεν «βγαίνουν» τα νούμερα για συγκρότηση κυβέρνησης του δεύτερου κόμματος με το τρίτο ή και άλλα μικρότερα.

Όμως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι αρκετά πάνω από το πρώτο διψήφιο, τότε στην περίπτωση που «βγαίνουν» τα μαθηματικά για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με τη συμμετοχή μόνο του ΠΑΣΟΚ ή και του ΜέΡΑ25, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει ένα πειστικό επιχείρημα γιατί μία τέτοια κυβέρνηση θα ήταν «κυβέρνηση ηττημένων», εφόσον θα μιλούσαμε για ποσοστά κομμάτων που αθροιζόμενα θα ξεπερνούσαν το 45%-46%... Ή, στην περίπτωση που αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» της απλής αναλογικής, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αποκαλούσε προεκλογικά «κυβέρνηση ηττημένων» αυτό που θα προσπαθεί να συγκροτήσει μετεκλογικά.

Γιατί, ως γνωστόν, οι «αριθμοί» είναι πεισματάρηδες –και όταν μιλάμε για την οικονομία, αλλά και όταν μιλάμε για τα «μαθηματικά» της δεδηλωμένης στη Βουλή...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...