Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Κωδικός «σταθερότητα» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να βρουν τις «γκρίζες ζώνες» των σφυγμομετρήσεων και τα υπόγεια ρεύματα που διαμορφώνουν τη δημοσκοπική «φωτογραφία της στιγμής», αντιλαμβάνονται ότι ένα πεδίο που πρέπει να καλύψουν το χαμένο έδαφος αφορά στην «σταθερότητα».

Βεβαίως, η σταθερότητα είναι μία έννοια αφηρημένη και επίσης είναι εξίσου συγκεχυμένο το ποιες κατηγορίες και με ποιους τρόπους αφορά. Για παράδειγμα, «σταθερότητα» για τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους της αγοράς μπορεί να σημαίνει να μη διασαλεύεται η καταναλωτική συμπεριφορά και οι συνήθειες του αγοραστικού κοινού από τον λεγόμενο «πολιτικό κίνδυνο». 

Αυτό, για τους ανθρώπους του τουρισμού φερ’ ειπείν, είναι πιο συγκεκριμένο: ουδείς θέλει εκλογές καλοκαιριάτικα. Για όσους πολίτες είναι «εθνικά ευαίσθητοι», η έννοια της «σταθερότητας» συνδέεται περισσότερο με τον κίνδυνο να προκύψει κάποιο «ατύχημα» στα ελληνοτουρκικά κατά την παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας, ενώ διάφοροι πολίτες του Κέντρου, του «μεσαίου χώρου» ή απλοί «κυρ Παντελήδες» ξορκίζουν την αστάθεια... γενικώς και αορίστως. Όπως και να έχει, όλοι αυτοί αποτελούν μία «πρώτη ύλη» ψηφοφόρων που ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να προσεγγίσει, εν πολλοίς να τους εξευμενίσει, αλλά και να «απενοχοποιήσει» την ψήφο προς την Αριστερά.

Απλή αναλογική και αυτοδυναμία

Σε απλά ελληνικά, ποιοτικά ευρήματα σφυγμομετρήσεων έχουν δείξει στους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα ότι για υπολογίσιμο αριθμό ψηφοφόρων, ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με «περιπέτειες», πειραματισμούς» και διατάραξη της πολιτικής «ρουτίνας», που αποκαταστάθηκε μετά την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας ως της πρώτης αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης μετά την εποχή των Μνημονίων, καίτοι στην ούγια της εξόδου από τα Μνημόνια και τη χρεοκοπία γράφει το όνομα του Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτή τη συγκυρία, πάντως, με βάση το νόμο που έχει ψηφίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τις χαμηλές πτήσεις (έστω και υψηλότερες του ΣΥΡΙΖΑ) που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «προεξοφλήσει» στα μάτια της κοινής γνώμης ότι ούτε στις πρώτες ούτε σε τυχόν δεύτερες εκλογές μπορεί να προκύψει αυτοδυναμία. 

«Η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ μακριά από το 38%, το ίδιο και εμείς», είναι το μήνυμα που θέλουν –με κομψό τρόπο- να εκπέμψουν προς την κοινωνία, ώστε να αποδομήσουν το βασικό επιχείρημα Μητσοτάκη για προσφυγή σε δεύτερες κάλπες: ότι, δηλαδή, «θέλει να απενεργοποιήσει την βόμβα της απλής αναλογικής που όπλισε ο ΣΥΡΙΖΑ». «Ότι θα υπάρξουν αναγκαστικές συνεργασίες, θα υπάρξουν. 

Ας υπάρξουν, λοιπόν, με ένα σύστημα που τουλάχιστον αποτυπώνει στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς με γνήσιο τρόπο την βούληση του κυρίαρχου λαού», εξηγούν παράγοντες της Κουμουνδούρου, που δίνουν μεγάλη έμφαση στην προοπτική σταθερότητας που εμπνέει μία «προοδευτική κυβέρνηση» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Βεβαίως, μία τέτοια προοπτική προφανώς υπονομεύεται ως εικόνα όταν μπαίνει στην εξίσωση το σενάριο συμμετοχής του ΜέΡΑ25 –πολλώ δε μάλλον του ΚΚΕ- σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ώστε να βγαίνουν τα νούμερα για σχηματισμό κυβέρνησης από δύο και όχι από περισσότερα κόμματα, η Κουμουνδούρου επιμένει: «κλειδί των εξελίξεων και προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή είναι η ισχυρή εντολή και η πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκυριακοί χειρισμοί

Βεβαίως, στο μέτρο που πολλοί ψηφοφόροι θέτουν την «σταθερότητα» -όσο αφηρημένη κι αν είναι αυτή- ως βασικό κριτήριο για την ψήφο τους, στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών και το 10ήμερο που ακολουθεί (με τους τρεις τριήμερους κύκλους των διερευνητικών εντολών και το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που ακολουθεί) μπορεί να κρίνει πολλά, αν τελικώς η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες: γιατί, ανάλογα με τα «μαθηματικά» που θα έχουν προκύψει από την κάλπη αλλά και το «blamegame» (μτφ. Παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών) που θα παιχτεί μεταξύ των κομμάτων, θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί ενόψει της δεύτερης κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής. 

Με άλλα λόγια, όποιος χρεωθεί την παράταση της πολιτικής εκκρεμότητας και της ακυβερνησίας, θα το πληρώσει στις δεύτερες εκλογές. Και στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να καταστήσουν σαφές πως θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε είτε να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές, είτε να μην τις χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...