Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Κυβέρνηση: Mονόδρομος η πάταξη της αισχροκέρδειας

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια «χτυπούν» κάθε νοικοκυριό και ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, η Κυβέρνηση κάνει σταδιακά πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία ΔΕΘ. 

Το πλέγμα αυτών των δράσεων αφορά σε έκτακτα, αλλά και μόνιμα μέτρα από τις αρχές του 2023 που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο στην αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και όχι μόνο και να μετριάσουν το αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης για την επόμενη μέρα. 

Κι όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την εκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη των πολιτών με έμφαση στους μη προνομιούχους. 

Ανιχνεύοντας κανείς τα μέτρα που βάζει σε πρώτο πλάνο η Κυβέρνηση, μπορεί να σταθεί στην οικονομική στήριξη των διακοσίων πενήντα ευρώ σε 2.300.000 ευάλωτους το Δεκέμβριο, την πρόσθετη μηνιαία δόση των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την επιπλέον μιάμιση δόση στα επιδόματα παιδιού, αλλά και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες. 

Εκτός των άλλων, αξίζει να σημειωθεί και η αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης, αλλά η αύξηση του  σπουδαστικού επιδόματος στα 2000 ευρώ. Όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν μια ανακούφιση σε δύσκολους καιρούς, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. 

Εκτός από τις παρεμβάσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο, οι αρμόδιοι υπουργοί χρειάζεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στον έλεγχο των τιμών και την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού αδυνατεί να ανταπεξέλθει στους φουσκωμένους λογαριασμούς, όχι μόνο των ΔΕΚΟ αλλά και των σούπερ μάρκετ. 

Σε μία περίοδο που οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται, πρέπει οι διοικούντες να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα που προκαλούν το κοινό αίσθημα και να αυστηροποιήσουν τις ποινές για όσους παραβιάζουν τον νόμο. 

Οι συνθήκες είναι έκτακτες, γι’ αυτό και με ημίμετρα δεν μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ… «προειδοποιεί» το ΠΑΣΟΚ

Εδώ και μερικά 24ωρα, οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι τεταμένες, με αφορμή το «ρητορικό ερώτημα» της Πόπης Τσαπανίδου κατά πόσον μία μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπο...

Εκλογές στον... καναπέ της Ναταλίας Γερμανού

Την ώρα που η «σκληρή» πολιτική αντιπαράθεση και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα έχει πάρει φωτιά, σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου στρέφουν τα βλέμματά τους και σε μεγάλε...

Φόρτωση άρθρων...