Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Kυβέρνηση: Ρεαλισμός, αποφασιστικότητα και συνέπεια

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί ασφαλή διαφορά από τον Σύριζα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς τις εθνικές εκλογές δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει μπροστά του ένα δύσκολο χειμώνα με αβέβαιες προβλέψεις, στη διάρκεια του οποίου η κοινωνία θα δοκιμάσει για μια ακόμη φορά τις αντοχές της. Αυτό έχει γίνει κατανοητό στο σύνολο των μελών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, γι’ αυτό και οι δημόσιες τοποθετήσεις τους σχετικά με την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων είναι πολύ προσεκτικές. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να  ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη στην άσκηση πολιτικής που διακρίνεται για το ρεαλισμό, τη συνέπεια λόγων και έργων και την αποφασιστικότητα για τη στήριξη της κοινωνίας στο μέτρο του δυνατού, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. 

Από τη χθεσινή επετειακή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ.Ο του κόμματος του φάνηκαν ξεκάθαρα τα βασικά χαρακτηριστικά της κύριας πολιτικής κατεύθυνσης για το επόμενο διάστημα. 

Ο ρεαλισμός ήταν πάντα ένα στοιχείο στην εκφορά του πολιτικού λόγου του κ. Μητσοτάκη. Κατά τους επόμενους μήνες στόχος είναι να υπάρξει μια αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες, ώστε να καταστεί σαφές πως σε σύνθετα προβλήματα και σε εξωγενείς κρίσεις δεν υφίστανται εύκολες απαντήσεις. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα χρειαστούν ακόμα και υπερβάσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της φετινής χειμερινής περιόδου. Στην κυβερνητική παράταξη δίνουν μεγάλη έμφαση στη συνέπεια λόγων και έργων. Σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» πρέπει να εξελιχθεί σε ένα εργαλείο ενίσχυσης της αξιοπιστίας του κόμματος και αύξησης της εκλογικής επιρροής στην κοινωνία. 

Ένα τρίτο στοιχείο που θα αποτελέσει βαρόμετρο για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης στο να ενισχύσει τους δείκτες κοινωνικής προστασίας. 

Οι αναταράξεις της ενεργειακής κρίσης απαιτούν εγρήγορση, σκληρή δουλειά και εξάντληση των δυνατοτήτων για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα βάζουν στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη. 

Όλα τα παραπάνω συνιστούν βασικά συστατικά μιας πολιτικής όπου όχι μόνο μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο σε μία δύσκολη συγκυρία, αλλά θα σχηματοποιήσει αναχώματα στην αύξηση του λαϊκισμού και στην ενίσχυση των άκρων, φαινόμενα που αντιμετώπισε η χώρα την περίοδο των μνημονίων. 

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον μιας σύνθετης εξίσωσης, η επίλυση της οποίας θα της ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη του εκλογικού της στόχου.  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...