Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Κυβέρνηση: Σκέψεις, στρατηγική και στόχοι

΄Έξι περίπου μήνες πριν από το άνοιγμα της κάλπης στο πρωθυπουργικό γραφείο συνεχίζονται καθημερινά οι υπολογισμοί για τον ενδεδειγμένο οδικό χάρτη που θα φέρει πιο κοντά το στόχο τη δεύτερη Κυριακή, δηλαδή τη νέα αυτοδύναμη τετραετία.

Τα πρόσωπα που έχουν επιφορτιστεί με τον εκλογικό σχεδιασμό και τη στρατηγική για τους επόμενους μήνες, έχουν βάλει τις τελευταίες μετρήσεις στο μικροσκόπιο τους. Μπορεί τα ποσοστά να έχουν βελτιωθεί μετά από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι εκλογές την ερχόμενη άνοιξη θα είναι περίπατος.

Σε μία δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις  γεωπολιτική συγκυρία με την ενεργειακή κρίση να αυξάνει το μέτρο της εντροπίας σε κάθε προσέγγιση σχετικά με το «τί μέλλει γενέσθαι», ανάμεσα στους επιτελείς της γαλάζιας παράταξης έχει γίνει κατανοητό, πως το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό στο πεδίο της οικονομίας και στο κατά πόσο η Κυβέρνηση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες αναταράξεις της καθημερινότητας, με έμφαση στο θέμα της αύξησης των τιμών σε βασικά προϊόντα.

Κυβερνητικά στελέχη  παρακολουθούν βήμα-βήμα τις εξελίξεις και έχουν δεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό  να εξαντλήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξουν ένα κομμάτι της κοινωνίας, κυρίως εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εξάλλου, το τωρινό υπουργικό Συμβούλιο διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων καταστάσεων, ενώ στη διαχείριση της πανδημίας κατάφερε να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή με θετικό ισοζύγιο στο αποτέλεσμα .

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: να καταφέρει δηλαδή, όχι μόνο να διατηρήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά της, αλλά να αυξήσει ακόμη περισσότερο την επιρροή της μέσα στην κοινωνία, ενισχύοντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή η σχέση μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την πολιτική κυριαρχία την άνοιξη του 2023 και να ανοίξει το δρόμο για τη δεύτερη συνεχόμενη τετραετία του κ. Μητσοτάκη.

Έχοντας μπροστά του όλα τα δεδομένα, ο ίδιος έχει δώσει εντολή για δράσεις με κοινωνικό πρόσημο που αφορούν στην οικογένεια, στη στήριξη των νέων, την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών, τη δημιουργία ενός διχτυού προστασίας για τους μη προνομιούχους. Όπως έπραξε και το 2019, θέλει να παίξει με αξιώσεις μπάλα σε ένα πεδίο που κάποτε θεωρούνταν προνομιακός χώρος της Αριστεράς.

Ο πήχης είναι ψηλά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός έχει επιδείξει και  ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα.                                                           

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Φόρτωση άρθρων...