Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Με θεσμικά βήματα και σύμμαχο τον… Βενιζέλο

Αποφασισμένος να συνεχίσει απολύτως θεσμικά στην υπόθεση των υποκλοπών εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, που αντιμετώπισε εξ αρχής το όλο σκάνδαλο ως ένα ζήτημα Δημοκρατίας και όχι ως ένα προσωπικό του θέμα. Στην πορεία του αυτή, δε, βρίσκει για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έναν απροσδόκητο σύμμαχο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με αφορμή την παρέμβαση χθες 16 κορυφαίων Συνταγματολόγων της χώρας που στρέφονται με επιστημονικό τρόπο κατά της γνωμοδότησης Ντογιάκου, στην Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για ένα ‘ηχηρό καμπανάκι’ για την υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου στην χώρα. 

«Πρόκειται για μια έκκληση που παραθέτει αυστηρά και αδιάσειστα επιστημονικά επιχειρήματα, υπερβαίνει την κομματική συζήτηση και αποτελεί σαφέστατη μομφή προς όσους επιχειρούν να αποψιλώσουν τις ανεξάρτητες αρχές από τις συνταγματικές τους αρμοδιότητες, υπηρετώντας ένα σχέδιο κατάληψης όλων των ‘αρμών της εξουσίας’», λένε, προειδοποιώντας ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ως θεματοφύλακας των δημοκρατικών παραδόσεων του τόπου, δεν θα ανεχθεί την παραμικρή υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και των κατακτήσεων του Κράτους Δικαίου. Στρέφουν, δε, για άλλη μια φορά τα βέλη τους κατά του πρωθυπουργού προσωπικά, όταν καταλήγουν λέγοντας : «Ας μείνει επιτέλους κάτι όρθιο από την επέλαση του επιτελικού κράτους και της συμμαχίας των προθύμων, που με τις ευλογίες του πρωθυπουργού λειτουργούν πλέον προδήλως αντισυνταγματικά».

Την ίδια ώρα, μπορεί όλοι να θυμόμαστε την ηχηρή πρώτη παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν περίπου δύο μήνες μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δήλωσε δημόσια πως δεν έχει καν επικοινωνήσει μαζί του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν κάπως …‘παγωμένες’, έκτοτε όμως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται για δεύτερη φορά στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, μέσω της επιστημονικής του ιδιότητας. 

Το επιστημονικό σχόλιο του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, που τυγχάνει όμως και ένας εκ των κορυφαίων Καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου της χώρας, μέσω του οποίου καλεί στην πραγματικότητα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο να επανεξετάσει τη γνωμοδότησή του, αφού πρώτα την αποδομεί πλήρως με νομικά επιχειρήματα, είναι ‘βούτυρο στο ψωμί’ της Χαριλάου Τρικούπη. 

Ο κ. Βενιζέλος, εξάλλου, υπογράφει μαζί με άλλους λαμπρούς επιστήμονες και την προαναφερθείσα παρέμβαση των 16 Συνταγματολόγων της χώρας, ενώ με ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες (Παραπολιτικά 90,1) εξήγησε ακόμα πιο αναλυτικά τα ζητήματα που εγείρονται με την Γνωμοδότηση αυτή.

Πρόκειται μάλιστα, για τη δεύτερη φορά που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται εκ των πραγμάτων στο πλευρό του νυν προέδρου, έστω και δια της επιστημονικής του ιδιότητας. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Αύγουστο, όταν με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοποθετείτο στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, στις εξηγήσεις που κατά τον ίδιο …δεν είχε δώσει τότε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, αλλά και στις ευθύνες των δικαστικών αρχών. 

«Οι υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά παράβαση του άρθρου 19 παρ.1 Συντάγματος, είτε με συμβατικές, είτε με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους, είτε με τη σατανική σύμπτωση και των δύο, συνιστούν πρωτίστως αξιόποινη πράξη», έλεγε τότε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης νομιμοφάνεια όταν παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών ευρωβουλευτή, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. 

Όσο για τη θέση που είχε εκφράσει τότε ο πρωθυπουργός ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη, ο κ. Βενιζέλος, την περιέγραφε ως ένα «μεγάλων διαστάσεων σφάλμα»…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Φόρτωση άρθρων...