Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Μπορεί ο Μητσοτάκης να κερδίσει τον Τσίπρα χωρίς… Columbia και «αριστεία»;

Ενόσω οι βασικοί παίκτες του πολιτικού σκηνικού αγωνιούν για να διαπιστώσουν αν αυτή η νέα σελίδα στην πολιτική ζωή της χώρας που αποτυπώνεται στις μετρήσεις έχει χαρακτηριστικά μόνιμα ή αποτελεί μία προσωρινή επίπτωση του βαρέος σοκ από την τραγωδία των Τεμπών, είναι σαφές ότι σε κάθε περίπτωση, η αναμέτρηση μεταξύ των δύο κύριων διεκδικητών της εξουσίας έχει αλλάξει. 

Ο πρωθυπουργός κατάφερε να καταγάγει μεγάλη νίκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 στηριζόμενος σε δύο στρατηγικού, όπως αποδείχθηκε, χαρακτήρα γνωρίσματα: πρώτον, το περίφημο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», που πλέον ανήκει στα μονόστηλα της Ιστορίας -το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να εξαϋλώσει ό,τι είχε τυχόν μείνει απ’ αυτό.

Το δεύτερο ήταν το προφίλ του «άριστου», του «τεχνοκράτη», του «επαρκούς διαχειριστή» που είχε ο πρωθυπουργός έως πριν 20 ημέρες. Ωστόσο, και αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι «έλιωσε» στο πρώτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας…

Ανατροπή σκηνικού

Το θέμα είναι σοβαρό και αλλάζει πλήρως τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα εν πολλοίς ψηφίζουμε «πρωθυπουργό» πρώτα και μετά «κόμμα».

Ακόμη και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μπροστά στους δείκτες καταλληλότητας και ο Αλέξης Τσίπρας προηγείτο μόνο στα ζητήματα διαφάνειας, εργατικής και κοινωνικής πολιτικής -όχι ότι αυτά είναι ασήμαντα…

Ωστόσο, μετά την τραγωδία των Τεμπών, που ήρθε ως καταλύτης να οδηγήσει σε έκρηξη το καπάκι της χύτρας κατά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πόρρω απέχει από τον πρωθυπουργό του «ψηφιακού εκσυγχρονισμού», του gov.gr, του Columbia και των εξαιρετικών αγγλικών.  

Στα  Τέμπη η χύτρα «έσκασε» και η κυβέρνηση έρχεται πλέον σωρευτικά αντιμέτωπη με όλες τις προηγούμενες αποτυχίες της: με τους χιονιάδες που δεν αντιμετώπισε, με τις πυρκαγιές που έσβησαν μόνο όταν οι φλόγες «έπιασαν» θάλασσα, με τις πλημμύρες που «έπνιξαν» περιοχές ολόκληρες, με τους σεισμόπληκτους που συνεχίζουν να διαμένουν, σχεδόν δύο χρόνια μετά (όπως στο Αρκαλοχώρι…) σε σκηνές.

Συν τοις άλλοις, έχοντας διατελέσει σχεδόν 4 χρόνια πρωθυπουργός και άλλα τρία ως ο αρμόδιος περί την μεταρρύθμιση του Δημοσίου υπουργός, παραμένει ερώτημα κατά πόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ευαγγελιζόμενος την αντιμετώπιση των… τελευταίων «νησίδων αναχρονισμού». 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Φόρτωση άρθρων...