Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

«Μπρα ντε φερ» Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ για τα «ειδικά κοινά»

Μπορεί στην πολιτική 8 μήνες να ισοδυναμούν με... έναν αιώνα, ωστόσο οι δύο κύριοι αντίπαλοι στο πολιτικό σκηνικό έχουν αρχίσει να καταγράφουν τις «αδυναμίες» τους και καταρτίζουν ήδη την στρατηγική προσέλκυσης ειδικών κοινωνικών, ηλικιακών, αλλά και τοπικών κοινών. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν με ενδιαφέρον την περιοδεία-αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Πέλλα και Έδεσσα και την αποκωδικοποίησαν ως μία πρώτη προσπάθεια του πρωθυπουργού να ρίξει γέφυρες με «ειδικά κοινά» που το κόμμα του έχει πρόβλημα. 

Αυτά δεν αφορούν μόνο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ή «ταξικές»-κοινωνικές ή επαγγελματικές  κατηγορίες, αλλά ακόμη και σε κατηγορίες... εντοπιότητας. 

Για παράδειγμα, τόσο στο Μαξίμου όσο όμως και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν από τα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων ότι στη Βόρεια Ελλάδα η ΝΔ κατακρημνίζεται για πολλούς και διάφορους λόγους. 

Αυτό, ασφαλώς, είναι πρόβλημα της ΝΔ –είτε αφορά στην έλλειψη Ρώσων τουριστών στη Χαλκιδική, είτε στην αποδιάρθρωση του ιστού των εργολαβιών που συνδέονται με τη ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα, είτε στην έλλει εργατών γης σε Πέλλα, Έδεσσα και αλλού. Όμως, το ότι αυτή η σοβαρή υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος  δεν μεταφράζεται σε μετακίνησή τους στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε εκείνη της «Ελληνικής Λύσης» και του Κυριάκου Βελόπουλου, δεν είναι πρόβλημα τόσο του Μαξίμου, όσο της Κουμουνδούρου. 

Ψάχνοντας «γέφυρες»

Με άλλα λόγια, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει μία συζήτηση που ξεκινά από το τί πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να «αρέσει» και να μπορεί να πείσει ως εναλλακτική κυβερνητική λύση και φτάνει ως το σε ποια κοινά πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Για παράδειγμα, εδώ και καιρό, με στοχοπροσήλωση, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να ρίξει γέφυρες προς τους συνταξιούχους –που αποτελούσαν προνομιακούς συνομιλητές της ΝΔ- δίνοντας έμφαση στην ανάγκη απόδοσης των αναδρομικών σε όλους όσοι τα δικαιούνται, αλλά και στην επαναθέσπιση της 13ης σύνταξης. 

Ταυτοχρόνως, με τις διαρκείς συναντήσεις του με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΒΕ, τους μικρομεσαίους, τα επιμελητήρια κτλ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να προσελκύσει εκείνες τις επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες πολιτών που συνάρθρωσαν το περίφημο «κίνημα της γραβάτας» και είχαν βρεθεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του Ασφαλιστικού του 2016. 

Η αναζήτηση των «ειδικών κοινών» αφορά για την Κουμουνδούρου φυσικά και τους βορειοελλαδίτες καθώς, όπως λέει στέλεχος του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δε θα αφήσουμε στον Βελόπουλο τους ανθρώπους του μόχθου και τους πληγωμένους της Βόρειας Ελλάδας». 

Πέραν αυτών, στην εκλογική εξίσωση επιχειρεί ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει και τους νέους, στους οποίους υπερέχει μεν εντυπωσιακά, αλλά υπάρχει ένα... πρόβλημα: ότι μεταξύ των νέων καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής από τις εκλογές. Οπότε, με δεδομένο (;) ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει με όλους τους τρόπους να τους πείσει  ότι... «πρώτα ψηφίζουμε και μετά πάμε για μπάνιο».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...