Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

ΠΑΣΟΚ: Να τους αφήσουμε εκτός …συντεταγμένα και με υπευθυνότητα

Συναίνεση και υπευθυνότητα στο σημαντικότατο ζήτημα της διάταξης που επιχειρεί να βάλει …φρένο στην είσοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στη Βουλή, ζητά το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, με τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, να παρεμβαίνει χθες στον δημόσιο διάλογο, κινούμενος προς αυτή την κατεύθυνση.

«Απέναντι στο φαινόμενο μίας εγκληματικής οργάνωσης, που ενδύεται τον μανδύα ενός κόμματος, το πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει συντεταγμένα και με υπευθυνότητα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι συναίνεση σημαίνει συμφωνία στη στοχοθεσία και μια τέτοια νομοτεχνική επεξεργασία που πρέπει να συμφωνεί απόλυτα με τις συνταγματικές προβλέψεις. 

«Δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους Θεσμούς. Όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου», είπε, επικαλούμενος τις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματός του επί του θέματος και καλώντας επιπλέον τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου, προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη και σύμφωνη με το Σύνταγμα διατύπωση της διάταξης.

Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως, αν και συμφωνούν με τη βασική ιδέα του να μπει εμπόδιο σε εγκληματικές οργανώσεις που ενδύονται τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, να μπουν στη Βουλή, ασκούν κριτική για το γεγονός ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης αφέθηκε επί τριετία να δρα ανενόχλητος αν και έγκλειστος. «Μια εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος δρα ανενόχλητη εδώ και τρία χρόνια. Και η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει τελευταία στιγμή», λένε, ζητώντας πάντως έστω και τώρα να γίνουν όλα σωστά και άρα να υπάρχει μία στέρεα συνταγματικότητα της διάταξης. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ερωτηθείς ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Δουδωνής, Συνταγματολόγος στο επάγγελμα, για τα προβληματικά σημεία της υπό κατάθεση διάταξης, υποστήριξε (ΕΡΤ 1) ότι το πρώτο ζήτημα είναι το θέμα της πραγματικής ηγεσίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για μία έννοια την οποία γνωρίζει το νομικό μας σύστημα και στο ποινικό και στο ιδιωτικό και στο εταιρικό δίκαιο. 

«Να δούμε, λοιπόν, αν η πραγματική ηγεσία κάθε εγκληματικού σχηματισμού είναι άλλη από αυτή που εμφανίζεται, και αν είναι και καταδικασμένη», είπε χαρακτηριστικά. Το δεύτερο, σοβαρότατο κατά τον ίδιο ζήτημα, είναι ότι «πρέπει δικονομικά η διαδικασία να είναι ακριβώς προβλεπόμενη από τη διάταξη και να ασκούνται όλα κατά το Σύνταγμα δικαιώματα και όλες κατά το Σύνταγμα διατυπώσεις». Στόχος του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι προφανώς, να διευκολυνθεί το έργο του Αρείου Πάγου στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένουν ότι το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση, ειδικά από τη στιγμή που τα τρία μεγάλα κόμματα συμφωνούν στο ότι μία εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο, να κατεβαίνει στις εκλογές και ενδεχομένως να βρίσκεται στη Βουλή, στην ύψιστη έκφραση της Δημοκρατίας. 

Κρατώντας δε, αποστάσεις από την «πολωτική αντιπαράθεση» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως την περιγράφουν, υποστηρίζουν ότι «ως πολιτικό σύστημα έχουμε ευθύνη απέναντι στο Σύνταγμα και στους Έλληνες πολίτες». Για αυτό και σκοπεύουν να δώσουν το …καλό παράδειγμα, κινούμενοι απολύτως θεσμικά, και σε αυτό το επίπεδο, προκειμένου να θωρακιστεί, όπως λένε, η Δημοκρατία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...