Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη και το αποτέλεσμα της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων

Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η Ελλάδα έχει πετύχει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της στο εξωτερικό και κυρίως στις τάξεις της Ε.Ε. 

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αρνητικής δημοσιότητας λόγω της πολυετούς εμπλοκής της χώρας στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, η ελληνική πλευρά στέκεται εντός των ευρωπαϊκού πλαισίου και στο διεθνές status quo με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις για κυρίαρχα θέματα, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα στη διαμόρφωση ανθεκτικών πολιτικών σε μία περίοδο προκλήσεων και αναταράξεων. 

Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να σημειωθεί, ότι η χώρα έχει ήδη κινηθεί με αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της παρουσίας της στα ευρωπαϊκά φόρα, όπως το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αλλά και στο πλαίσιο του ΕΛΚ που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ε.Ε η οποία μπορεί και επηρεάζει τις κρίσιμες αποφάσεις. 

Για το άμεσο μέλλον, στόχος της Αθήνας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τεχνοκρατών και εξειδικευμένων επαγγελματιών σε θέσεις-κλειδιά, προκειμένου και να αυξήσει το networking στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές έδρες και να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διαμόρφωση ανθεκτικών δράσεων με φόντο το κοινό μέλλον. 

Ο σεβασμός και η εκτίμηση που τρέφουν οι εταίροι προς την Ελλάδα αποτυπώθηκαν και στις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου. Όλες οι παραπάνω θετικές εξελίξεις έχουν τον αντίστοιχο αντίκτυπο  και στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Η Ελλάδα υιοθέτησε την επιτυχημένη στρατηγική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων και ενημερώνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα διαρκώς τους συμμάχους στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την απαράδεκτη και ακραία συμπεριφορά της ηγεσίας της απέναντι πλευράς , ενώ  η Ευρώπη έχει αντιληφθεί πλέον πως η Τουρκία προσεγγίζει τη Δύση αλά καρτ και όποτε την συμφέρει. 

Από τη μία πλευρά στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εταίρους ότι ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ από την άλλη, διαμηνύει ότι προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης και εφόσον χρειαστεί θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...