Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ο Απρίλιος φεύγει, ο προεκλογικός μαραθώνιος έρχεται

Η υποψία του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να επέλεγε «εκλογές με κοντομάνικα» με στόχο να απενεργοποιήσει την δυνητική εκλογική «βόμβα» των νέων ψηφοφόρων μετρά μήνες πολλούς. Ωστόσο, κάθε εβδομάδα που περνά σαν να... μην τρέχει τίποτα, ενισχύει τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά και τους φόβους της Κουμουνδούρου.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εξάλλου, ήδη από την περασμένη Τετάρτη, εξέφρασε ανοιχτά την συγκεκριμένη εκτίμησή του, κατά τη διάρκεια μίας παρέμβασής του στη Βουλή. «Βλέπω τον κ. Μητσοτάκη να κάνει Εκλογές τον Ιούνιο, να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας όσο μπορεί παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας, πάντως, να προεξοφλήσει ότι οι νέοι επιλέγουν τον ίδιο και το κόμμα του –άλλωστε, τέτοιου είδους βεβαιότητες δεν αρέσουν στους νέους, όπως δεν τούς αρέσε (και καλά κάνουν, δηλαδή) να τούς θεωρεί κανείς δεδομένους.

Για τον λόγο αυτό, παρεμπιπτόντως, στο περίφημο σποτ με τον «μπρο-εδρο», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται να καλέσει τους νέους να πάνε να ψηφίσουν, αποφεύγοντας επιμελώς μία ευθεία προτροπή τίνος... κόμματος το ψηφοδέλτιο να ρίξουν στην κάλπη.

Αλλαγή σχεδίων

Όπως και να έχει, αν κανείς τούτες τις μέρες κάνει μερικές κουβέντες με στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης –αλλά και με «γαλάζια»- στελέχη, διαπιστώνει ότι εκείνοι που «βλέπουν» εκλογές μετά το Πάσχα έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Αντιθέτως, παρότι η 9η Απριλίου είχε καταντήσει περίπου «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου, πλέον θεωρείται ως «καμμένη ημερομηνία». 

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, η τελευταία εκ των οποίων το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. 

Αυτή, ειδικά, θα είναι μία κρίσιμη για τον «γαλάζια» εκλογικό σχεδιασμό συνεδρίαση, αφού εκεί ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για το ύψος, τη διαδικασία και το χρονικό ορόσημο έναρξης ισχύος του νέου κατώτατου μισθού. 

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν φαίνεται να ετοιμάζεται κανείς για διάλυση της Βουλής σε έναν μήνα –καθώς για να διεξαχθούν εκλογές στις 9 Απριλίου, θα πρέπει το αργότερο ως την εκπνοή του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου να ζητήσει ακρόαση της Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να τής ζητήσει να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. 

Σε απλά ελληνικά, τούτη την ώρα όλα δείχνουν ότι το Πάσχα (16 Απριλίου) θα είναι προεκλογικό, καθώς αποτελεί «ρίσκο» να «μπλέξει» κανείς τις μετακινήσεις των ετεροδημοτών για να ψηφίσουν. Μπορεί η 9η Απριλίου να είναι Κυριακή των Βαΐων, όμως δεν είναι βέβαιο ότι η πλειονότητα των ετεροδημοτών εργαζομένων μπορεί να παραμείνει όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στο χωριό για να γιορτάσει και το Πάσχα...
Αγώνας μακράς πνοής

Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, βάζουν κάτω τα δεδομένα και προετοιμάζονται για έναν προεκλογικό μαραθώνιο, με τρεις βασικούς στόχους: πρώτον, να αναδείξουν την δική τους ατζέντα στην κοινωνία, αφού –έστω και με καθυστέρηση- καταλαβαίνουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβάλει το πρόγραμμά του και δεν περιγράψει πώς θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα, δύσκολα θα κερδίσει μόνο και μόνο χάρη στην φθορά της κυβέρνησης. Δεύτερον, στην Κουμουνδούρου θέλουν να καταρτίσουν για τον Αλέξη Τσίπρα ένα αναλυτικό πλάνο πολιτικών πρωτοβουλιών,
ώστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει την ατζέντα, να «κάνει πολιτική» χωρίς να κινδυνεύει να «καεί στην προθέρμανση» κατά τη διάρκεια αυτού του διαφαινόμενου προεκλογικού μαραθωνίου. 

Τρίτον, από τις εντάσεις που αναπόδραστα θα έχει η προεκλογική περίοδος, στην Κουμουνδούρου θέλουν να αποφύγουν τη βαριά υπονόμευση της «προοδευτικής διακυβέρνησης». 

Επιδιώκουν, μ’ άλλα λόγια, να μην ρηγματωθούν οι σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και να μην λεχθούν πράγματα που θα ναρκοθετήσουν την προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων. 

Για τον λόγο αυτό, μετά την περίφημη δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου για τυχόν μετεκλογική συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ως «προϊόν πολιτικού εκβιασμού», η Κουμουνδούρου έχει αισθητά χαμηλώσει τους τόνους. Δεν έχει απαντήσει ως τώρα ούτε στην φωτογραφία Τσίπρα-Καμμένου, ούτε όσα λέγονται από «πράσινα» χείλη για την «πάνω και την κάτω πλατεία». Χωρίς, πάντως, αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν όλα και ένα όριο...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...