Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

O κρίσιμος πρώτος γύρος και τα τρία σενάρια για τη Νέα Δημοκρατία

«Δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη εκλογική μάχη, η μάχη είναι μία» συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αρκετά γαλάζια στελέχη, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο τη σπουδαιότητα της διαδικασίας με το νόμο της απλής αναλογικής. 

Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, κι αυτό στην Πειραιώς φροντίζουν με κάθε τρόπο να το επικοινωνούν όχι μόνο στα πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού, αλλά πολύ περισσότερο στην ίδια την κοινή γνώμη, η στάση της οποίας θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα. 

Από τη στιγμή που έχει-σχεδόν-αποκλειστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης Κυβέρνησης, τότε γίνεται αντιληπτό πως η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα αποτελέσει τη βάση για να διεκδικήσει στη δεύτερη κάλπη με τον δικό της εκλογικό νόμο την αυτοδυναμία και το σχηματισμό μιας βιώσιμης μονοκομματικής Κυβέρνησης. 

Η εξέλιξη αυτή συνιστά και το πρώτο ιδανικό σενάριο για τον κ. Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του. Η πρώτη θέση και η προσέγγιση ενός ποσοστού της τάξης του 35%, θα ήταν αναμφίβολα η καλύτερη εξέλιξη, προκειμένου το κυβερνών κόμμα να προσέλθει στη δεύτερη μάχη με μεγάλες πιθανότητες μετατροπής του ποσοστού σε ένα 38% ή ιδανικά 39%.

Στο τραπέζι υπάρχει και το πιο ρεαλιστικό σενάριο, αυτό του να πλησιάσει η Νέα Δημοκρατία το 33% με 34%, όπως εξάλλου καταγράφουν και οι περισσότερες μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων. 

Στην περίπτωση αυτή το κυβερνών κόμμα θα κληθεί να παίξει ακόμα πιο σκληρά το δίλημμα της σταθερότητας, συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα και θέτοντας τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους προ της δικής του ευθύνης για την επόμενη μέρα της χώρας. 

Το τρίτο σενάριο, το οποίο είναι και το πιο ακραίο, θα επικρατήσει αν η ακρίβεια επηρεάσει μαζικά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και καταψηφίσει την Κυβέρνηση και στην περίπτωση που οι δεξιοί ψηφοφόροι θελήσουν να στείλουν και ένα ξεχωριστό μήνυμα, στρέφοντας έστω και συγκυριακά την ψήφο τους προς μικρότερους σχηματισμούς. 

Το ενδεχόμενο αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά τη γαλάζια στρατηγική του δεύτερου γύρου, ενώ εκ των πραγμάτων η ηγεσία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια νέα συμμαχική Κυβέρνηση, υπό αντίξοες συνθήκες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αναμφίβολα ασκήσεις επί χάρτου, αφού τον τελικό λόγο έχει ο ελληνικός λαός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...