Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Ο Μητσοτάκης εκφράζει χρησμούς, ο Τσίπρας «κάνει» Eκλογές

Οι χθεσινές βαρυσήμαντες ανακοινώσεις Τσίπρα για την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου, καθώς όσοι ήξεραν τί εννοούσε ο πρόεδρος του κόμματος προαναγγέλλοντας ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρα αντίδρασης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταλάβαιναν ότι η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή δεν ήταν το τέλος του δρόμου. 

Κάπως έτσι, χθες, σε ένα ασύγχρονο ντιμπέιτ των δύο βασικών μονομάχων, ο ένας από το Τόκιο της Ιαπωνίας εξέφραζε «χρησμούς» για τις εκλογές λέγοντας ότι «κάποιες εκλογές θα διεξαχθούν μετά το Πάσχα» και ο άλλος, από το Ζάππειο ανήγγελλε την απόσυρση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή αξιώνοντας εκλογές σε τρεις εβδομάδες. 

Πολιτική στρατηγική

Βεβαίως, η ανάγνωση της κίνησης Τσίπρα να ανακοινώσει την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή –τη εξαιρέσει του νομοθετικού «μπλόκου» σε «κόμμα Κασιδιάρη»- (από τις ψηφοφορίες, όχι από τη Βουλή εν γένει...) ώστε να «μη νομιμοποιήσει την εκτροπή» δεν είναι μία κίνηση που αφορά μόνο στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Εξάλλου, στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη κάνει την παραδοχή ότι οι υποκλοπές θα παίξουν μεν τον ρόλο τους, ωστόσο η καθημερινότητα και η οικονομία θα είναι εκείνη που θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης –ή των αναμετρήσεων. 
Τούτου δοθέντος, η απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή αποτελεί κρίκο σε μία αλυσίδα της γενικότερης πολιτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ από τώρα ως την Κυριακή των εκλογών: και αυτή θα είναι μία στρατηγική που θα συγκεφαλαιώνεται σε δύο βασικά σημεία: στον «Ανένδοτο» που κηρύττει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημοκρατία, αλλά και στο «σκληρό ροκ» εφ’ όλης της πολιτικής, κοινωνικής και, φυσικά, οικονομικής ύλης που θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση έως ότου πατήσει το κουμπί της εκλογικής διαδικασίας ο πρωθυπουργός. 

Πολλαπλές στοχεύσεις

Με τον «Ανένδοτο» και τις ηχηρές καταγγελίες για τις υποκλοπές και τον «βιασμό» του Κράτους Δικαίου, ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά ότι θα συσπειρώσει στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ τον λεγόμενο «δημοκρατικό κόσμο», μιλώντας στις ευαισθησίες του. Ταυτοχρόνως, θα παραμείνει κυρίαρχος στις πρωτοβουλίες διαλεύκανσης του σκανδάλου, αφού όσα έγιναν ως τώρα από την ημέρα που ζήτησε από τον Χρήστο Ράμμο της ΑΔΑΕ να διεξαγάγει ελέγχους, γράφουν στην ούγια το όνομα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Παραλλήλως, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί εκλογές σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι το προεκλογικό κλίμα θα θερμανθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο πρωθυπουργός δε θα έχει άλλη λύση από το να επισπεύσει τις όποιες αποφάσεις του. 

«Δε θα τον αφήσουμε να μαδάει τη μαργαρίτα για μήνες», λένε όσοι εκ της Κουμουνδούρου γνωρίζουν τις προθέσεις Τσίπρα, εκτιμώντας προφανώς ότι το ακραίο προεκλογικό σκηνικό και η απολύτως προεκλογική κινητικότητα που θα επιδεικνύει από σήμερα κιόλας ο Αλέξης Τσίπρας θα συμβάλουν στο να αυτονομηθούν τα γεγονότα και οι κάλπες «μια ώρα αρχύτερα» να καταστούν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. 

Τέλος, το «σκληρό ροκ» θα αφορά σε όλα τα θέματα: ακρίβεια, οικονομία, ενεργειακή κρίση, ανταγωνισμός, αισχροκέρδεια θα είναι μερικά μόνο από τα βέλη στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία θα εκτοξεύει καθημερινά πλέον σε βάρος της κυβέρνησης. 

Οι εμφανίσεις, δε, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταγράφονται επίσης καθημερινές, καθώς για την Κουμουνδούρου, οι εκλογές έχουν ξεκινήσει. 

Με άλλα λόγια, απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει απλώς στο στάδιο «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι. Επιπροσθέτως, εγκαινιάζει τον κύκλο των προεκλογικών του ομιλιών, ξεκινώντας από εκεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...