Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ο Ντογιάκος φέρνει «Ανένδοτο», μομφή ή αποχώρηση από τη Βουλή;

Οι υποκλοπές εδώ και καιρό έχουν φέρει τα πάνω κάτω στους συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων –τόσο εκείνους που αφορούν το παρόν, όσο όμως και τους δυνητικούς, που αφορούν στην επόμενη μέρα των εκλογών. Ωστόσο, η γνωμοδότηση Ντογιάκου και η εξ αυτής πολιτική αντιπαράθεση, μπορεί κι αυτή με τη σειρά της να λειτουργήσει σαν καταλύτης εξελίξεων.

Ή, τουλάχιστον, αυτό το σενάριο εξετάζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και, κυρίως, η προειδοποίησή του προς την ΑΔΑΕ ότι... όσοι επιχειρήσουν να ρίξουν φως στην υπόθεση μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με το ενδεχόμενο πρόσκαιρης κάθειρξης (!), αποτελεί οριακή στιγμή όχι μόνο για το πολιτικό σκηνικό, αλλά και γενικώς για τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Στόχος η απομόνωση

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ήδη από προχθές, μόλις έγινε γνωστή η γνωμοδότηση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκαν σε μία σκληρή ανακοίνωση, ούτε σε μία σκληρή και επιθετική ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός κάλεσε τον Ισίδωρο Ντογιάκο να... ξεκινήσει τις συλλήψεις από τον ίδιο, θέλοντας να σηματοδοτήσει δύο πράγματα: αφενός ότι «επιχείρηση συσκότισης» φτάνει ακόμη και στις απειλές περί φυλάκισης. Αφετέρου, ότι με το να ζητεί να ξεκινήσουν οι συλλήψεις από τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας απλώνει έναν πέπλο πολιτικής προστασίας στην ΑΔΑΕ, διαμηνύοντας στον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο και στα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής ότι δεν είναι μόνα. Εξάλλου, στην οικοδόμηση της εικόνας αυτής συμβάλλουν τόσο οι σκληρές αντιδράσεις όλων των κομμάτων, όσο όμως και το άγριο σφυροκόπημα όλου του νομικού κόσμου σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Νομικοί ειδικώς και συνταγματολόγοι γενικώς «σταυρώνουν» από προχθές τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι πρόκειται για επιστήμονες και προσωπικότητες που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. 

Με άλλα λόγια, όλα τα παραπάνω βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδείξει ότι στη μία πλευρά του ποταμιού υπάρχει μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η κυβέρνηση και στην άλλη όλος ο νομικός κόσμος, ο γενναίος πρόεδρος της ΑΔΑΕ αλλά και σύσσωμα τα κόμματα της δημοκρατικής-προοδευτικής αντιπολίτευσης.

«Ανένδοτος» και «δημοκρατικό μέτωπο»

Με αυτά τα δεδομένα, στην Κουμουνδούρου εξετάζουν ποιες άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες μπορούν να πάρουν, ώστε να προσδώσουν στην πολιτική συγκυρία και στην εισήγηση Ντογιάκου τα «οριακά» χαρακτηριστικά που τής πρέπουν. 

Είναι χαρακτηριστικό πως, στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, έστω υπό τύπον ιδεών ή σεναριολογίας, έχουν ακουστεί τα πάντα: από την μόνιμη αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή ως την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, ώστε να δοθούν στο θέμα αυτό οι διαστάσεις που τού αξίζουν. 

Πάντως, το μεν πρώτο σενάριο προϋποθέτει τη συναίνεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το δεύτερο συναντά πάντα την γνωστή προβληματική κατά πόσον στο τέλος της μέρας οι προτάσεις μομφής φθείρουν ή συσπειρώνουν την εκάστοτε συμπολίτευση. 

Πάντως, είναι γεγονός ότι με την εισήγηση Ντογιάκου και την πορεία που λαμβάνει πλέον το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπάρχει άπλετη καύσιμη πολιτική ύλη προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να επιζητήσει είτε την συγκρότηση ενός «δημοκρατικού μετώπου» μαζί με τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, είτε να κηρύξει «ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας», βάσει των επίμονων εισηγήσεων που δέχεται βροχηδόν το τελευταίο 36ωρο.

Πάντως, η σύμπηξη ενός δημοκρατικού μετώπου προϋποθέτει και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ (τουλάχιστον), κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο –ειδικά σε μέρες προεκλογικές, που κανένα κόμμα δε θα επιδιώξει να γίνει «ουρά» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όπως και να έχει, στην Κουμουνδούρου ικανοποιήθηκαν ιδιαιτέρως με την χθεσινή, σκληρή επίθεση από τον Νίκο Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση και τον κ. Ντογιάκο, έστω κι αν αρκετοί έχουν την απορία γιατί τού πήρε... 24 ώρες να καταγράψει την αντίδραση αυτή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...