Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ο πόλεμος των «κόντρα ρόλων» για Μητσοτάκη-Τσίπρα

Πριν λίγο καιρό, μέσα σε μία εβδομάδα είχε εκτυλιχθεί ένα ασύγχρονο «debate» Μητσοτάκη-Τσίπρα στα δυτικά Προάστια. 

Προχθές, ο πρωθυπουργός δεσμευόταν από το Περιστέρι ότι θα πραγματοποιήσει εκεί την πρώτη του προεκλογική ομιλία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εργαζόταν πυρετωδώς με το επιτελείο του για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα «κόκκινα δάνεια», έχοντας συναντήσει επί τρίωρο τον Γιάννη Στουρνάρα. Και, όποιος νομίζει ότι τα παραπάνω είναι στοιχεία ατάκτως ερριμμένα, πλανάται πλάνην οικτράν. 

Αντιθέτως, οι δύο βασικοί «παίκτες» των εκλογών έχουν αρχίσει να ασκούνται και στο παιχνίδι των «κόντρα ρόλων». Στο θέατρο, ο «κόντρα ρόλος» είναι εκείνος ο ρόλος που καλείται να ενσαρκώσει ένας ηθοποιός με προφίλ αταίριαστο με τον ήρωα. Όταν ένας «καλός» αναλαμβάνει έναν ρόλο διαβολικό, είναι κόντρα ρόλος. 

Όταν ένας ζεν πρεμιέ καλείται να παίξει το παιδί της διπλανής πόρτας, επίσης είναι κόντρα ρόλος. Κατ’ αντιστοιχίαν, όταν ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δείξει ότι είναι «λαϊκός», αυτό κι αν είναι κόντρα ρόλος...

Επικοινωνιακή στρατηγική

Εξάλλου, από την εποχή που κατέτασσε τους «ψυκτικούς» ως διαμένοντες στα Δυτικά Προάστια, χαρακτήριζε «φυσικό φαινόμενο» τις ανισότητες και μιλούσε για «εξαρτημένους από το μισθό τους», ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοτέχνησε για τον εαυτό του το προφίλ ενός καλοσπουδαγμένου «golden boy» της πολιτικής, που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι μπορεί να αφουγκραστεί τις αγωνίες ενός νοικοκυριού στο οποίο τα χρήματα τελειώνουν την δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του μήνα. 

Όμως, επειδή οι εκλογές που έρχονται είναι... «πόλεμος» και αυτονοήτως ισχύει το «καμία ψήφος χαμένη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την πολυτέλεια να μην προσπαθήσει έστω να έρθει λίγο πλησιέστερα στους «λαϊκούς ανθρώπους», στον κόσμο της εργασίας  και στους ανθρώπους του μόχθου. Ως προς αυτό, η στρατηγική έχει ήδη καταστρωθεί –και ο πρωθυπουργός την εφαρμόζει κατά γράμμα. Από τις επικοινωνιακές οδηγίες Γκρίνμπεργκ για casual ντύσιμο και ζιβάγκο ως τα διάφορα «αυθόρμητα» τετ α τετ με πολίτες κατά την διάρκεια των περιοδειών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να δείξει ότι είναι «ένας από εμάς».

Ταυτοχρόνως, η απόφασή του να είναι για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών και να εκκινήσει την εκλογική εκστρατεία της ΝΔ από το Περιστέρι δείχνει και την προσπάθειά του να προσεγγίσει τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα –προσπάθεια που, όπως τουλάχιστον ελπίζουν στο Μαξιμου, θα ενισχυθεί από την απόδοση του market pass. 

Και του σαλονιού...

Όσο, βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι είναι «και του σαλονιού και του λιμανιού», ο Αλέξης Τσίπρας κάνει το ανάποδο: το «λιμάνι» το έχει –είτε μιλάμε για τα Δυτικά Προάστια και τον κόσμο της εργασίας, είτε την χαρακτηριστική άνεση με την οποία περιοδεύει στον κάμπο και ξεδιπλώνει τα επιχειρήματά του ανεβασμένος στο «φτερό» ενός τρακτέρ.

Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει ότι είναι και για τα «σαλόνια» -όχι μόνο ο ίδιος, που μπορεί, εξάλλου, να επικαλεστεί και τα εξόφθαλμα επιτεύγματα της κυβέρνησής του (έξοδος από το Μνημόνιο, μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων κτλ), όσο οι περί αυτόν.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλαισιωνόταν από τους Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Χαρίτση –τρία στελέχη με πανθομολογούμενη τεχνοκρατική και διαχειριστική επάρκεια- κατά την σχεδόν τρίωρη συζήτησή του με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα, δείχνει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι η «τεχνοκρατικότητα» δεν αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού.

Αυτό, άλλωστε, θα φανεί και στην παρουσίαση του προγράμματος για την διαχείριση των κόκκινων δανείων και της πρώτης κατοικίας από την Κουμουνδούρου, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι στη διαδικασία αυτή μετέχουν η Λούκα Κατσέλη και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Η παρουσία του Δημήτρη Λιάκου στο οικονομικό επιτελείο, έστω σε ρόλο συμβούλου, προφανώς προσθέτει «πόντους» σε αυτό το εγχείρημα, την ώρα που όλα δείχνουν ότι ο «τεχνοκρατικός» και επιστημονικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί περαιτέρω όταν έρθει η ώρα ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας –και όχι μόνο. Άλλωστε, το περίφημο «think tank» του κόμματος με τους προβεβλημένους καθηγητές λειτουργεί κανονικά και αρκετοί εξ αυτών θα είναι υποψήφιοι –είτε στα ψηφοδέλτια με σταυρό, είτε στην λίστα Επικρατείας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...