Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ο «σοσιαλ-Καμμένος» και οι… προοδευτικές κυβερνήσεις

Πολύ τους έχει πειράξει στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης επί του προϋπολογισμού, με την οποία περιέγραφε τον Νίκο Ανδρουλάκη ως έναν «σοσιαλ-Καμμένο», στον απόηχο δήθεν της απόφασής του να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά.

Πρώτος του απάντησε το ίδιο βράδυ, με δήλωσή του ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Μάλλον θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι είναι παιδιά της ίδιας πολιτικής μήτρας και συνυπήρξαν για πάρα πολλά χρόνια στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα», είπε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για "πολιτικό θράσος" του πρωθυπουργού και διαβεβαιώνοντας για την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Τη σκυτάλη πήρε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, που μιλώντας από το βήμα της Βουλής, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του αυτή ξεπέρασε τα εσκαμμένα, ταυτίζοντας το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη με τους… Καμμένους. «Όταν ο κ. Καμμένος είναι σαρξ εκ της σαρκός του κόμματός του και ήταν στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα για χρόνια, η κατηγορία επιστρέφει στον ίδιο, γιατί η Δημοκρατική Παράταξη δεν είχε και δε θα έχει ποτέ στο μέλλον καμία διάθεση να συγχρωτιστεί με τέτοιες δυνάμεις», είπε, επιμένοντας στις αρχές και τις αξίες του κόμματός του.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένουν ότι τι είναι πραγματικά προοδευτικό, ορίζεται από το πρόγραμμα του καθενός, την πρακτική και την ιστορική του διαδρομή. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί ακόμα και ο πρωθυπουργός να θεωρεί προοδευτική την κυβέρνησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ταυτίζει την προοδευτική κυβέρνηση με την εκλογή του ως πρώτο κόμμα και την πρωθυπουργία του και το ΠΑΣΟΚ μόλις χρησιμοποιήσει τον όρο ‘προοδευτικό’ να είναι ένοχο, ταυτιζόμενο δήθεν με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τάχα έχει αποφασίσει να συμπορευθεί μαζί του.

«Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση δεν έχει σχέση με τον τρόπο που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία, τον ελιτισμό, τον αυταρχισμό και την ταξική της κατεύθυνση, ούτε έχει και πολύ σχέση με τον τρόπο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον λαϊκισμό και την χειραγώγηση των αρμών της εξουσίας. Γιατί εμείς πρέπει να υποτάξουμε την ιδέα της πολιτικής αυτονομίας και του διαφορετικού τρόπου με τον οποίον πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα σε οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα;», αναρωτήθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσβλέποντας σε μία δημοκρατική ανατροπή στις εκλογές και σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Τον ορισμό της προοδευτικής κυβέρνησης, όπως την αντιλαμβάνονται στην Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε να δώσει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος. «Προοδευτική κυβέρνηση είναι όποια έχει ΠΑΣΟΚ στον πυρήνα της. Αυτό ισχύει ως γενική συνθήκη από το 1981», είπε μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά και ξεκαθαρίζοντας πως τα προσκλητήρια που απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα του δεν αποτυπώνουν αυτό το οποίο περιγράφει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Είμαστε αυτόνομοι και έχουμε το δικό μας στίγμα, είμαστε ένα άλλο κόμμα, μία άλλη εναλλακτική πρόταση. Εμείς, αν όλα πάνε όπως δείχνουν, θα έχουμε μία διερευνητική εντολή στα χέρια μας, που θα έχει συνταγματική αξία την οποία θα σεβαστούμε», είπε, δεσμευόμενος μετεκλογικά και εφόσον το κόμμα του πάρει την εν λόγω εντολή, να απευθύνει προσκλητήριο προς όσες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι συμφωνούν με αυτά που εκείνοι έχουν θέσει ως όρους προγραμματικών συμφωνιών. Αναρωτήθηκε, για παράδειγμα, καθόλου τυχαία, αν συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο δημόσιο και δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη ρύθμιση της αγοράς με ελέγχους και στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Και έδωσε κάπως έτσι το στίγμα του κόμματός του…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...