Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

O «σοσιαλ-Καμμένος», ο «διμέτωπος» και η «ενωτική στρατηγική»

Να δώσουν το δικό τους στίγμα στις μετακινήσεις ψηφοφόρων, που εν πολλοίς κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα, επιχειρούν οι βασικοί «παίκτες» του πολιτικού σκηνικού, εφαρμόζοντας, ο καθένας, μία διαφορετική πολιτική τακτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει πλέον ούτε τα προσχήματα αναφορικά με τον μείζονα στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να ανακόψει την διαρροή «ακροκεντρώων» αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων από την ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Για τον λόγο αυτό, κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης τολμούν να κάνουν το... αυτονόητο –δηλαδή αντιπολίτευση- ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ που έχουν αναλάβει να προωθήσουν την «γραμμή», επιχειρούν να ταυτίσουν το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, με αφορμή μία επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε μιλώντας σε κομματικό του ακροατήριο τον Νίκο Ανδρουλάκη «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ δριμύτατη επίθεση στο ίδιο μήκος κύματος εξαπέλυε κατά της Χαριλάου Τρικούπη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε την επίθεσή του από βήματος Βουλής, φτάνοντας στο σημείο να εξαπολύσει αήθη επίθεση σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο χαρακτήρισε «Σοσιαλ-Καμμένο»! Με άλλα λόγια, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι απλώς να ανακόψει τις διαρροές κεντρώων αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ει δυνατόν να διεμβολίσει και τη Χαριλάου Τρικούπη στέλνοντας μήνυμα σε «εν ενεργεία» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι «αν ψηφίσουν ξανά ΠΑΣΟΚ, μετά την κάλπη θα βγει Τσίπρας».

Διμέτωπος με αντιφάσεις

Στον αντίποδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί όχι μόνο να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τη ΝΔ στις περασμένες εκλογές «για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και να συσπειρώσει έτι περαιτέρω το ακροατήριό του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αξιοποιεί στο έπακρο το σκάνδαλο των υποκλοπών, που ενεργοποιεί τα στοιχειώδη δημοκρατικά αντανακλαστικά κεντρώων και προοδευτικών πολιτών, προκειμένου να απογυμνώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα μάτια τους.

Επίσης, ήδη από την προηγούμενη Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την συμπλήρωση του ενός έτους στην ηγεσία του Κινήματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ως στόχο «να στείλουμε την ΝΔ στα έδρανα της αντιπολίτευσης», ενεργοποιώντας και τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των μετεωριζόμενων ψηφοφόρων, που διχάζονται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, μερικές ημέρες μετά, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ισχυρίστηκε ότι «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η ΝΔ». Έτσι, ο ίδιος επιχείρησε να απευθυνθεί εκ νέου και σε όσους κεντρώους «φοβούνται» την λογική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην τους χάσει και να μην μετακινηθούν προς την κάλπη της ΝΔ. Βεβαίως, ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι μυλόπετρες του δικομματισμού θα είναι πολύ σκληρές, δεδομένου ότι κατευθυνόμαστε προς δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Για τον λόγο αυτό, ενδεχομένως, δεν μπορεί να αποφύγει τις αντιφάσεις, καθώς δεν γίνεται και να θέλει κάποιος να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση αλλά και να θέτει ως στόχο να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της... αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν «τσιμπάνε»

Οι αντιφάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η σπουδή με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την Κουμουνδούρου. Βεβαίως, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ότι «στρατηγικός μας αντίπαλος είναι μόνο η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη» παραμένει εν ισχύι και ανώτατοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι κάθε όξυνση ή πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μόνο κακό μπορεί να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν δημιουργηθεί ρεύμα για να φύγει η κυβέρνηση, τότε αυτό θα μεταφραστεί σε ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν χρειάζεται να αρχίσουμε να τσακωνόμαστε με το ΠΑΣΟΚ, θα είμαστε οι κερδισμένοι στο τέλος της μέρας», εκτιμούν παράγοντες της Κουμουνδούρου, που, πάντως, δεν αξιολογούν ως αρνητικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει, έστω και εξ αντανακλάσεως, να ενισχύσει το αφήγημα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», περιγράφοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως τις δύο όψεις του... ίδιου νομίσματος –έστω κι αν αυτή η τακτική «αναγκάζει» τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιστρέψει στο δόγμα των «ίσων αποστάσεων» και να «ξορκίζει» καθημερινά και παντί τρόπω το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...