Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η εκτός ΣΥΡΙΖΑ «πανεπιστημιακή ελίτ» και οι υποκλοπές

Στην «εκτός ΣΥΡΙΖΑ» πανεπιστημιακή ελίτ της χώρας ποντάρει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, προκειμένου να καταδειχθούν στην κοινή γνώμη οι ευρύτατες διαστάσεις του σκανδάλου των υποκλοπών. 

Μιας υπόθεσης που, όπως λένε επιτελικά στελέχη της Κουμουνδούρου, «υπερβαίνει το εν εξελίξει πολιτικό παιχνίδι και τους στόχους και τις στρατηγικές που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα». 

Με άλλα λόγια, το μήνυμα είναι σαφές: ο ΣΥΡΙΖΑ «ποντάρει» στην ακαδημαϊκή ελίτ όχι για να δείξει ότι διάφοροι διαπρεπείς πανεπιστημιακοί δάσκαλοι είναι μαζί του. Δηλαδή, δε θέλει να «στενέψει» τις καταγραφόμενες αντιδράσεις σε σχέση με το πώς διαχειρίζεται ο Πρωθυπουργός το σκάνδαλο των υποκλοπών, ούτε να δημιουργήσει αντιδράσεις και αντισυσπειρώσεις. Αντιθέτως, θέλει να δείξει ότι κάθε άνθρωπος που έχει ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αψεγάδιαστη λειτουργία της Δημοκρατίας, δεν μπορεί παρά να φρικιά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας –ανεξαρτήτως του τί θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές ή τού τί ψήφισε στις προηγούμενες. 

«Ας τα πούνε μόνοι τους»

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να προβληματίστηκε πάρα πολύ την περασμένη Δευτέρα για το κατά πόσον έπρεπε να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση των πανεπιστημιακών που έχουν συγκροτήσει την πρωτοβουλία «Ώρα Μηδέν για τη Δημοκρατία», στο ινστιτούτο Γκαίτε. 

Εν τέλει, ο πρώην πρωθυπουργός μετέβη, όπως και αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, η παρουσία του ήταν διακριτική και σιωπηλή, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να «καπελώσει», ούτε να παρεξηγηθεί το μήνυμα που ήθελε να περάσει: ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο κτήριο της οδού Ομήρου, μ’ άλλα λόγια, για να δείξει την συγκατάνευσή του στην «Πρωτοβουλία» των πανεπιστημιακών όπως και την επιδοκιμασία του να καλέσουν τους βασικούς ερευνητές δημοσιογράφους που είτε έχουν πέσει θύματα υποκλοπών, είτε έχουν συμβάλει στην αποκάλυψη πτυχών της υπόθεσης. Όμως, δεν ήταν παρουσία-μήνυμα πολιτικής συμπόρευσης –κάθε άλλο. 
Μαλακό υπογάστριο 

Άλλωστε, οι πορείες ορισμένων καθηγητών που μετέχουν στην Πρωτοβουλία και τούτες τις μέρες «σταυρώνουν» τον πρωθυπουργό με δημόσιες παρεμβάσεις τους, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πως δεν πρόκειται για κάποια.. «φιλο-ΣΥΡΙΖΑ» πρωτοβουλία. 

Όμως, αυτό είναι που έχει αξία, καθώς όταν διαπρεπείς καθηγητές όπως οι κεντρώοι Γιώργος Σωτηρέλης και Νίκος Μαραντζίδης αξιώνουν μετ’ επιτάσεως την παραίτηση του πρωθυπουργού, τότε καθίσταται σαφές ότι τα πράγματα έχουν... χοντρύνει. «Δεν νοείται να μην παραιτείται ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε μόλις προχθές «Στο Κόκκινο», ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, , κάνοντας λόγο για «ευθύνη τεράστια, αντικειμενική και μη μεταβιβάσιμη», με αφορμή τις υποκλοπές. «Αν δεν ήξερε, ήταν μειωμένου καταλογισμού», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «δεν νοείται μετάθεση της πολιτικής ευθύνης σε μετακλητούς υπαλλήλους».

«Στους πόσους (σ.σ. παρακολουθούμενους) καίγεται ο πρωθυπουργός;», διερωτήθηκε, καταγγέλλοντας, μάλιστα, ότι η Δικαιοσύνη και η εξεταστική «αντιμετώπισαν την ΑΔΑΕ και τον πρόεδρό της σαν ενοχλητικό έντομο». 
Ακόμη οξύτερες εκφράσεις χρησιμοποίησε, μέσω της ίδιας συχνότητας, ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  «Αισθάνομαι περίεργα για κάθε μέρα που περνά και ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται, ενώ διέλυσε και εξευτέλισε το Σύνταγμα και το κράτος Δικαίου», είπε χαρακτηρίζοντας τις υποκλοπές ως ένα «θέμα που έχει εξευτελίσει τους θεσμούς και τη χώρα». 

Σημειωτέον ότι στην Πρωτοβουλία «Δημοκρατία Ώρα Μηδέν» συνυπογράφουν καθηγητές, εκδότες και δικηγόροι που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους και έχουν κατακτήσει πολλές περγαμηνές –ο καθένας και η καθεμία στον τομέα του/της, όπως οι καθηγητές Πολυμέρης Βόγλης, Μαριλένα Κοππά, Αντώνης Λιάκος, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κωστής Παπαϊωάννου, Γιώργος Σωτηρέλης, Νίκος Μαραντζίδης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Στάθης Γουργουρής, οι εκδότες Νίκος Γκιώνης («Πόλις») και Αναστασία Λαμπρία («Ποταμός»), οι νομικοί Θανάσης Καμπαγιάννης και Λευτέρης Παπαγιαννάκης κ.α. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...