Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η «βεντέτα» Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη και το τέλος της «σταθερότητας»

Δεν είναι μόνο ο άσσος του «ικανού διαχειριστή» και «τεχνοκράτη» που έχει χαθεί από το προεκλογικό μανίκι του πρωθυπουργού. Επιπροσθέτως, η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη και η ακραία επιδείνωση των σχέσεων Μαξίμου-Χαριλάου Τρικούπη είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνει πολλούς στην Κουμουνδούρου να προεξοφλούν ότι σε δύο μήνες από τώρα, θα λάβει χώρα ένα εκλογικό ντέρμπι.

Ως γνωστόν, τα δύο βασικά «χαρτιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη έως πριν μερικές εβδομάδες ήταν στρατηγικού χαρακτήρα και είχαν αποτύπωση στα ποσοτικά και εν μέρει στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων: ο πρωθυπουργός, μ’ άλλα λόγια, εμφανιζόταν ως ο πρωθυπουργός του «gov.gr», της διαχείρισης των κρίσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων κ.α. Όλα τούτα, βεβαίως, τράκαραν μαζί με τα δύο μοιραία τρένα, στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο επικεφαλής της, όπως διαπιστώνεται σε όλες τις μετρήσεις, έχουν απογυμνωθεί από την όποια εμπιστοσύνη τους είχαν οι πολίτες ως προς τις διαχειριστικές ικανότητές τους και πλέον, στο συγκεκριμένο θέμα ο πρωθυπουργός θα εισέλθει στην εκλογική μάχη επί ίσοις όροις και χωρίς «πλεονέκτημα» έναντι του έτερου διεκδικητή της εξουσίας: του Αλέξη Τσίπρα.

Σταθερότητα... τέλος

Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και ένα ακόμη στρατηγικό πλεονέκτημα, που, για να είμαστε ειλικρινείς, είχε αρχίσει να «ξεθωριάζει» μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών: εμφανιζόταν να έχει το πλέον «καθαρό» αφήγημα για την επόμενη μέρα των εκλογών, σε αντίθεση με τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ που περιείχαν αρκετά «αν»: αν θα στέρξει το ΠΑΣΟΚ, αν θα συμφωνήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν θα αποδεχθεί το ΚΚΕ να δώσει ψήφο ανοχής ή να αποχωρήσει από την Βουλή.

«Εγώ σας λέω καθαρά ότι θέλω αυτοδυναμία, γι’ αυτό και πάω σε δεύτερες εκλογές γιατί πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις», ήταν το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιχειρούσε παραλλήλως να απαξιώσει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, ταυτίζοντάς το με «περιπέτειες για τη χώρα».

Ωστόσο, παρότι ακόμη και μετά τις υποκλοπές, όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στη λογική των ίσων αποστάσεων, ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν ως εκείνος που μπορούσε να εξεύρει ευκολότερα κυβερνητικό εταίρο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό πλέον είναι παρελθόν: ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ομολογήσει ότι δεν έχει συμμάχους πλέον, λέγοντας προχθές στους «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δέχθηκε καν να τον συναντήσει».

«Εδώ δεν δέχθηκε καν να με συναντήσει, τί κυβέρνηση να κάνουμε;», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, στην προσπάθειά του να πείσει ότι πρέπει η ΝΔ να κατακτήσει την αυτοδυναμία γιατί δεν υπάρχει... άλλη λύση. Ο Ανδρουλάκης απάντησε όχι μόνο διαψεύδοντας ότι κατατέθηκαν τέτοιες επίσημες προτάσεις συνάντησης (όχι ότι θα τις δεχόταν, αλλά λέμε τώρα...) αλλά επέλεξε να τινάξει στον αέρα και ό,τι είχε απομείνει από την σχέση του με τον πρωθυπουργό, διατυπώνοντας μία καταγγελία-βόμβα: ότι, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρυσι το καλοκαίρι δύο ημέρες πριν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταβεί στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει την μηνυτήρια αναφορά για τις σε βάρος του παρακολουθήσεις, προσπάθησε να τον «ψήσει» να συμπράξει ώστε να αλλάξουν τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Το υπονοούμενο σαφές: ότι, δηλαδή, πριν καν «σκάσει» το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός μεθόδευε την συγκάλυψή του.

Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, είναι προφανές ότι όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να δείχνει ότι «δεν γίνεται δουλειά με το ΠΑΣΟΚ» για να ενισχύει το αίτημα για αυτοδυναμία, τόσο θα βάζει κι άλλα καρφιά στο φέρετρο του αφηγήματος ότι θα είναι ευκολότερο για τον ίδιο να διασφαλίσει μετεκλογικά την πολιτική σταθερότητα.

Εκτός, βεβαίως, κι αν κόψει πρώτος το νήμα και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης βρει καλά επιχειρήματα γιατί θα συνεργαστεί με εκείνον τον οποίο κατηγορεί όχι μόνο ότι τον παρακολουθούσε, αλλά και ότι επιχείρησε εν αγνοία του να τον θυματοποιήσει αποσπώντας την συναίνεσή του για να βγει από τη μέση ένας «ενοχλητικός» δικαστικός που σίγουρα θα συνέβαλλε (όπως και κάνει ως και σήμερα) στην αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...