Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ο Τσίπρας δεν «χαρίζει» τα... «εθνικά» στον Μητσοτάκη

Απόψεις Γιώργος Μελιγγώνης

Αν και κάποιοι στους κομματικούς διαδρόμους είδαν ως... «πολυτέλεια» το διήμερο ταξίδι Τσίπρα στην Κύπρο την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή ενόσω στην Αθήνα «μυρίζει» εκλογές, η πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού, που ήρθε να προστεθεί στην συνάντησή του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «κουμπώνει» σε μία ευρύτερη προεκλογική στρατηγική.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αποφασιστική συνδρομή του διπλωματικού του συμβούλου και «μπαρουτοκαπνισμένου» διπλωμάτη, Βαγγέλη Καλπαδάκη, είχε μία «πυκνή» εβδομάδα από πλευράς εξωτερικής πολιτικής, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται αταίριαστη με τις πεζές ανάγκες της de facto προεκλογικής περιόδου. Κι όμως, αν και στις εκλογές τα «κουκιά» μετρώνται εντός της ελληνικής Επικράτειας, ακόμη και με όρους εκλογικούς η Μεγαλόνησος δεν... «κείται μακράν».

Κόκκινες γραμμές

Καταρχάς, η συνάντηση Τσίπρα-Μπλίνκεν δεν ήταν ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη, αφού δεν είθισται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να συναντά έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης –πολλώ δε μάλλον όταν βρισκόμαστε παραμονές εκλογών. Άλλωστε, μερικές ώρες πριν αφιχθεί στη Αθήνα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρισκόταν στην Άγκυρα και εκεί ουδόλως επιζήτησε να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Όμως, εν Αθήναις είχε αναλυτική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία, μάλιστα, η συζήτηση μπήκε στα «βαθιά». Άλλωστε, ο

Μπλίνκεν, ήδη από την εποχή που υπηρετούσε στην κυβέρνηση Ομπάμα, γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά, αλλά και όλο το παρασκήνιο «διαχείρισης» της τουρκικής προκλητικότητας (πώς ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε επί τρίωρο στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος και αρνείτο να απογειωθεί αν δεν έδινε επισήμως η Άγκυρα έγκριση επίσκεψης στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, πώς κόπηκαν αθόρυβα τα καλώδια ερευνητικών σκαφών ανοιχτά του Καστελλορίζου κ.α.). Το γεγονός, λοιπόν, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε μεν «κόκκινες γραμμές», αλλά ζήτησε την συνδρομή της Ουάσινγκτον για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σηματοδοτεί ένα σαφές μήνυμα για «ενεργητική διπλωματία» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε και από την Λευκωσία, αφού ο Αλέξης Τσίπρας, σε όλες τις συναντήσεις του, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης επανέναρξης των συζητήσεων για το Κυπριακό, ενώ διεμήνυσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να φέρουν προοδευτικές λύσεις στα εκκρεμή διεθνή ζητήματα. Αυτό, άλλωστε, είπε, κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του «αδελφού» ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, αλλά και σε όλες τις τοποθετήσεις του στην Κύπρο.

Εκτός έδρας

Με άλλα λόγια, με «όπλο» και την επίλυση του Μακεδονικού και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας ξεδιπλώνει μία στρατηγική με διπλό στόχο: αφενός, να καταστήσει σαφές ότι σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει ένα αφήγημα για τα «νέα προσφυγικά κύματα που έρχονται μετά τον σεισμό σε Τουρκία-Συρία», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πατριωτική δύναμη και δεν παίζει «εκτός έδρας» όταν μιλάμε για τα λεγόμενα «εθνικά» (sic), ήτοι, πιο σωστά, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αφετέρου, να απευθυνθεί σε όσους πολίτες θέλουν λύσεις και δεν «βολεύονται» με τις... μαζικές αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπενθυμίζοντάς τους ότι η δύναμη των λύσεων και του διαλόγου στα θέματα της διπλωματίας είναι η Αριστερά και δη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...