Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

O υψηλός συμβολισμός και ο αντίκτυπος της επίσκεψης Μητσοτάκη στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Η παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού στα χωριά της αναγνωρισμένης  ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της νότιας Αλβανίας δεν αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο. 

Όμως η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί δίπλα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες της ευρύτερης περιοχής συνιστά μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Αφενός δείχνει με αυτό τον τρόπο στον ελληνισμό ότι η μητρόπολη στέκεται δίπλα τους και δεν τους ξεχνά, αφετέρου στέλνει κι ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό ακροατήριο και κυρίως στο κομμάτι εκείνο που δείχνει μεγάλη ευαισθησία στα εθνικά θέματα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έπειτα η Ελλάδα κατέγραφε διαρκώς ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέλη της μειονότητας, τα οποία στο παρελθόν είχαν βιώσει συνθήκες αυταρχισμού και περιορισμού από παλαιότερα καθεστώτα των Τιράνων. 

Το χθεσινό ταξίδι του Πρωθυπουργού ήρθε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, αφού η Ελλάδα επιχειρεί μέσα από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου να διευθετήσει το θέμα τις ΑΟΖ με την Αλβανία, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν ταυτόχρονα να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις σε ένα πιο βελτιωμένο επίπεδο. Εξάλλου, η ελληνική πλευρά διαχειρίζεται στην παρούσα φάση μεγάλες προκλήσεις στα εθνικά τις θέματα, με τις τουρκικές προκλήσεις να αυξάνονται διαρκώς και με την ένταση να κορυφώνεται, όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών στη γείτονα. 

Με δεδομένη την εστίαση της Άγκυρας στην Αλβανία, η περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων έχει μια στρατηγική στόχευση από τη στιγμή που εκκρεμεί και η ενταξιακή πορεία της στην Ε.Ε. 

Η Ελλάδα διαδραματίζει ένα εποικοδομητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ως χώρα μέλος της Ε.Ε και ως παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. 

Η αύξηση της γεωστρατηγικής επιρροής της χώρας και η αμυντική της θωράκιση επηρεάζει τη στάση της Άγκυρας, που βλέπει πλέον τη δυναμική της να περιορίζεται. 

Η Αθήνα αναπτύσσει μια πολυσχιδή εξωτερική πολιτική, σεβόμενη πάντα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και επιδιώκοντας σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ εμφανίζεται έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...