Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Οι δημοσκοπήσεις στην εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας

Η κλεψύδρα για τη διάλυση της παρούσας Βουλής αδειάζει και σύντομα ο Πρωθυπουργός θα ανάψει το πράσινο φως για την εκκίνηση μιας μακράς προεκλογικής περιόδου που θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. 

Οι μετρήσεις που είδαν από τις αρχές του χρόνου το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στο ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει στην κάλπη, ενώ διατηρεί αρκετές πιθανότητες για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. 

Στην κοινή γνώμη δεν υπάρχει αίτημα για πολιτική αλλαγή, αντιθέτως το κυβερνών κόμμα διατηρεί υψηλούς δείκτες και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά παρά τα επιμέρους λάθη και παραλείψεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την θετική εικόνα που καταγράφει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος για μία ακόμη φορά θα αποτελέσει το ισχυρό χαρτί ενόψει των δύο καθοριστικών αναμετρήσεων.  

Η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει ο ίδιος είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι η κυβερνητική παράταξη διαχειρίστηκε σε γενικές γραμμές με επιτυχία στην παρούσα τετραετία μια σειρά από κρίσεις, όπως η πανδημία, η γεωπολιτική, η ενεργειακή, η εθνική κρίση με την Τουρκία και το μεταναστευτικό. 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένεται να αξιοποιήσουν στο έπακρο και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους σε καίριους τομείς, όπως η εξωτερική και η ευρωπαϊκή πολιτική, η αμυντική θωράκιση της χώρας, ο τουρισμός και η νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Στην αντίπερα όχθη, η Νέα Δημοκρατία ρίχνει το βάρος σε ένα ρεαλιστικό και ελκυστικό προεκλογικό αφήγημα για τη νέα τετραετία, με αιχμή του δόρατος τους καλύτερους μισθούς, τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση των θέσεων εργασίας και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.  

Στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι θα είναι δεύτεροι στις εθνικές εκλογές. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ποιοτικά δε στοιχεία που σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποθαρρυντικά. 

Αυτό σε συνδυασμό με την καθίζηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ (σε σχέση με τους πρώτους μήνες από την εκλογή Ανδρουλάκη) αφήνουν πολλά περιθώρια στη Νέα Δημοκρατία να αισιοδοξεί για την τελική έκβαση της μάχης ακόμα και για το σχηματισμό μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης το βράδυ της δεύτερης Κυριακής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η 21 Απριλίου 1967

Ι. Πρόσφατο βιβλίο αναφέρεται στην επταετή δικτατορία. Μακρές είναι οι αναλύσεις. Λείπει το κύριο. Η πράξη επιβολής: οιονεί ταυτότης της εκτροπής. Η “κοινή βοή” από...

Η μεγάλη απάτη της Κλιματικής Αλλαγής

Πως οι διεθνείς δυνάμεις του αυταρχισμού, προσπαθούν να διαλύσουν πνευματικά και οικονομικά τον δυτικό πολιτισμό και τις οικονομικές του αρθρώσεις.

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου και τη...

Φόρτωση άρθρων...