Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Οι δημοσκοπήσεις, τα κρίσιμα σημεία και η αισιοδοξία στο γαλάζιο στρατόπεδο

Στο μικροσκόπιο του γαλάζιου επιτελείου έχουν τεθεί τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων που καταδεικνύουν το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο. 

Ωστόσο, στο κυβερνών κόμμα δεν μένουν τόσο στην πρόθεση ψήφου που είναι παγιωμένη η διαφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, αλλά στέκονται περισσότερο στα focus groups και στα στοιχεία εκείνα που αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσουν την καμπάνια της Πειραιώς στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. 

Το νούμερο ένα θέμα που αγγίζει κάθετα την κοινωνία είναι η ακρίβεια που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και προκαλεί έντονη ανησυχία στην κατάρτιση των οικογενειακών προϋπολογισμών. Η εικόνα αυτή αναδείχθηκε όχι μόνο από τις έρευνες στο εσωτερικό, αλλά και στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο που είδε σχετικά πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. 

Οι υψηλές τιμές σε βασικά προϊόντα σε συνδυασμό με τους κατά μέσο όρο χαμηλούς μισθούς συνιστούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που σε ένα βαθμό επηρεάζει και τις εκλογικές τάσεις. Η Κυβέρνηση χρειάζεται να απαντήσει δύο επίπεδα: πρώτον με την ενίσχυση των ελέγχων και την πάταξη της αισχροκέρδειας και δεύτερο με ένα στοχευμένο πλάνο για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για την πλειοψηφία των πολιτών με χρονικό ορίζοντα εντός της επόμενης τετραετίας.

Μία πρώτη προσπάθεια έχει ήδη γίνει, μέσα από τη μείωση των  φόρων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να αλλάξει το κλίμα. Το υψηλό κόστος ζωής επιβάλλει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ριζοσπαστικές λύσεις που θα δώσουν ελπίδα κυρίως στη νέα γενιά που αποτελεί μία από τις πληθυσμιακές ομάδες με ειδικό βάρος για το στρατηγικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας. 

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την αύξηση των αποδοχών και τη δημιουργία κινήτρων για τη νεολαία. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο σχηματισμός μονοκομματικής Κυβέρνησης συνιστά μια δύσκολη εξίσωση που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...