Το ερώτημα αν οι εκλογές κερδίζονται από το Κέντρο ή στο Κέντρο απασχολεί χρόνια τώρα την Κουμουνδούρου, με τα στελέχη να διχάζονται. Ωστόσο, όπως και να έχει, η σχέση της Κουμουνδούρου με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και η πρόσβαση που δυνητικά έχει στους ψηφοφόρους του, είναι τόσο δυναμική που επαναπροσδιορίζεται διαρκώς. Άλλες φορές από την ίδια την πολιτική πραγματικότητα και άλλες με πρωτοβουλία Τσίπρα.

Είναι σαφές, για παράδειγμα, ότι το βασικό ανάχωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσβασή του προς το Κέντρο, δηλαδή το περίφημο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», έχει πλέον εξαφανιστεί. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ανάδυση ενός «συνταγματικού τόξου» συγκροτούμενο από συνταγματολόγους όλων των πολιτικών προελεύσεων, κατέστησε σαφές πως αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν υπάρχει πλέον. Εξάλλου, όσο η φθορά της κυβέρνησης και η δυσαρέσκεια για τη ΝΔ θεριεύει, τόσο απομακρύνονται και παραγκωνίζονται οι όποιες αρνητικές μνήμες από την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μωυσής τέλος»

Βεβαίως, η δυνατότητα πρόσβασης του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο και στους κεντρώους μετριοπαθείς ψηφοφόρους εξαρτάται δευτερογενώς και από τη διακύμανση της αντίστοιχης δυνατότητας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το «κεντρώο» προφίλ του πρωθυπουργού θάμπωσε πολύ με την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά και του τρόπου που διαχειρίστηκε την δυσώδη αυτή υπόθεση το Μαξίμου, ενώ η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη ήρθε να διαλύσει οτιδήποτε κι αν είχε μείνει. Όπως πετυχημένα το έθεσε την περασμένη εβδομάδα, σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, «Μωυσής τέλος». Όσο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός απάδει πια προς το προφίλ του «Μωυσή», τόσο αυξάνεται –έστω και εξ αντανακλάσεως- η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται στον χώρο του Κέντρου.

«Πολακισμός»

Πάντως, η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το Κέντρο δεν επιδέχεται μόνο βελτίωσης. Είναι σαφές, για παράδειγμα, ότι ο τρόπος με τον οποίο επέστρεψε στα ψηφοδέλτια του κόμματος ο Παύλος Πολάκης, έπειτα από τις αίσχιστες αναρτήσεις του αλλά και από το διάβημά του να «απαντήσει» σε συνέντευξη του προέδρου του κόμματος, προφανώς δεν βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε μετριοπαθείς ψηφοφόρους, που... πασχίζουν να ξεχάσουν τα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» επιχειρήματα και έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση ένας ώριμος, μαθημένος ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται, μ’ άλλα λόγια, για ανθρώπους που έως προχθές ήταν στα πρόθυρα να πειστούν ότι «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Μόνο που αυτό το «αλλιώς» το έχουν στο μυαλό τους με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτό που εννοεί με την φράση «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς» ο Παύλος Πολάκης...