Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Οι πιθανές ημερομηνίες των Εθνικών Εκλογών και η παράμετρος της Τουρκίας

Απόψεις Σπύρος Καπράλος

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάφορες αινιγματικές αναφορές για την ημερομηνία των εκλογών να παίζει με τα νεύρα των Συριζαίων, αλλά έχει πλέον απόλυτη εικόνα του οδικού χάρτη και αναμένεται να επιλέξει εκείνος το κατάλληλο timing για να αποκαλύψει τις προθέσεις του. 

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών στην Τουρκία από τον κ. Ερντογάν για τις 14 Μαΐου ξεκαθαρίζει το τοπίο στην απέναντι όχθη. Η συγκεκριμένη παράμετρος ενδέχεται να ληφθεί υπόψη από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις. 

Στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου καταγράφονται εκτιμήσεις ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα, καθώς έτσι και σε μία συγκυρία έντονης τουρκικής προκλητικότητας, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ταυτόχρονα με τους γείτονες. 

Ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα στη χώρα μας, εντός του Απριλίου, αφού ούτως ή άλλως η χώρα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και εμφανίζεται πλέον έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή τουρκική απειλή. 

Οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης εκτιμούν πως οι διαδικασίες δεν πρέπει να καθυστερήσουν, καθώς πλέον οι πάντες κινούνται σε προεκλογική τροχιά και εκ των πραγμάτων η παραγωγή κυβερνητικού έργου αναμένεται να ατονίσει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική παράταξη προχωρά με γοργά βήματα στο σχεδιασμό της, για να δώσει με το μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας δύο δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιτροπή εκλογικού αγώνα έχει ήδη πιάσει δουλειά, ενώ το ζήτημα των ψηφοδελτίων αναμένεται να κλείσει το συντομότερο. 

Οι πρωταγωνιστές της επικοινωνιακής καμπάνιας εμφανίζονται ετοιμοπόλεμοι και όσοι δεν μπουν προσωπικά στη μάχη του σταυρού αναμένεται να συνδράμουν στη συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη του εκλογικού στόχου. Κι ενώ οι μετρήσεις δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, τα γαλάζια στελέχη διαχειρίζονται μια τελευταία εκκρεμότητα, πριν το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου: την νομοθετική ρύθμιση για την αποτροπή καθόδου του κόμματος του κ. Κασιδιάρη στις Εθνικές Εκλογές. 

Μία πρωτοβουλία, την οποία κάθε πολιτική δύναμη, ιδίως στην αντιπολίτευση, αντιμετωπίζει κατά το δοκούν ή καλύτερα σύμφωνα με το κατά πόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη την συμφέρει ενόψει της κρίσιμης μάχης.                       
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...