Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Οι πλειστηριασμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και η «καύσιμη κοινωνική ύλη»

Ήδη από προχθές, στελέχη της Κουμουνδούρου δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το πώς ο κομματικός μηχανισμός αντέδρασε αστραπιαία στην υπόθεση έξωσης της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού και πλέον, το ζήτημα των πλειστηριασμών επιστρέφει ως αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό, άλλωστε, σηματοδότησε και η χθεσινή αιφνίδια επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην οικία της Ιωάννας Κολοβού, που παραλίγο να χάσει, αλλά και η «μαύρη» πρόβλεψη που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τέτοια φαινόμενα  (σ.σ. εξώσεων) «θα βλέπουμε συνέχεια εξαιτίας του πτωχευτικού νόμου Μητσοτάκη». 

Πάντως, η απόφαση να στρέψει τα φώτα του ο ΣΥΡΙΖΑ -και, μάλιστα, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο- στην έξωση της Ιωάννας Κολοβού και, δι’ αυτής, στο προβλεπόμενο «τσουνάμι πλειστηριασμών», δεν προκύπτει μόνο εξαιτίας της «υπόθεσης Πάτση», αλλά και διότι στον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» ότι σε αντίθεση με άλλα ζητήματα, οι πλειστηριασμοί και η συζήτηση για τα «κοράκια» ενεργοποιεί την κοινωνία και «βγάζει» τον κόσμο στους δρόμους. 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δεν εκφράζουν μόνο ικανοποίηση για τον τρόπο που το κόμμα τους «αγκάλιασε» την Ιωάννα Κολοβού και το δράμα που εκείνη έζησε, αλλά και θετική έκπληξη στην διαδήλωση συμπαράστασης που έλαβε χώρα στα Άνω Ιλίσια, έξω από το σπίτι της δημοσιογράφου, το απόγευμα της Δευτέρας. 

Υψηλόβαθμα και προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέγραφαν από το πρωί της ίδιας ημέρας τους δεκάδες ανθρώπους που είχαν πλαισιώσει την Κολοβού και αξίωναν από τον δικαστικό επιμελητή και τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν, έμειναν με... το στόμα ανοιχτό όταν το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήρθαν αντιμέτωπα, στην οδό Αβύδου, με ένα ανθρώπινο «ποτάμι» ως εκδήλωση συμπαράστασης στην κ. Κολοβού, αλλά και ως διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επερχόμενης απειλής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 

Αυτή ακριβώς η εικόνα του ανθρώπινου «ποταμιού» «επέβαλε», επί της ουσίας, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να δώσει συνέχεια στο θέμα, δίνοντας το «παρών» στην οικία που γλίτωσε -μέχρι νεοτέρας…- η Ιωάννα Κολοβού. 

Ο λαϊκός παράγοντας

Με άλλα λόγια, στην Κουμουνδούρου επαναβεβαίωσαν την εκτίμηση που αρχικώς είχαν –και επιβεβαιώθηκε και από τα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων που «μέτρησαν» την υπόθεση Πάτση- ότι το θέμα της πρώτης κατοικίας αποτελεί διαχρονικά μεγάλη προτεραιότητα για την κοινωνία.

Εξάλλου, με τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ να γεννά νέα γενιά «κόκκινων δανείων» και τη δράση των funds, servicers και... «κορακιών» σχεδόν ανεξέλεγκτη, όλα δείχνουν ότι ο φόβος που είχε παραλύσει την κοινωνία την σκοτεινή 8ετία των Μνημονίων μήπως ζήσουμε και στη χώρα μας «σκηνές Ισπανίας», επανέρχεται.

Οι αποτρόπαιες, λοιπόν, εικόνες της σπασμένης πόρτας, του πρησμένου χεριού της Ιωάννας Κολοβού και της απελπισίας που ήταν χαραγμένη στο πρόσωπό της, ενέτειναν έτι περαιτέρω αυτή την υποβόσκουσα αγωνία που διατρέχει οριζόντια μικρούς, μικρομεσαίους και μεσαίους. 

Σε απλά ελληνικά, αυτή τη φορά για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα υπερβαίνει τους λεγόμενους «Πάτσηδες της ΝΔ» και μπορεί να γεννήσει, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στελέχη της Κουμουνδούρου, νέο κύμα «αγανακτισμένων». Ανθρώπων, δηλαδή, που μπορεί να μην γεμίσουν την πλατεία Συντάγματος, ωστόσο θα γεμίσουν ξανά την οδό Αβύδου και όλες τις «οδούς Αβύδου» του μέλλοντος, προκειμένου να εμποδίσουν το «ξεσπίτωμα» υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θέλουν να είναι κι αυτοί εκεί.

Γιατί, όπως λέει και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που παραμένει και στην πρώτη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η Αριστερά ανεβαίνει πάντα αν στηριχθεί στον λαϊκό παράγοντα». Και όλα δείχνουν ότι ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, στην κοινωνία έχει συγκεντρωθεί αρκετή «καύσιμη ύλη» για να πυροδοτήσει κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...