Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θέλουν... δουλειά πολλή

Η εικόνα από το πάνελ στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μανόλη Γλέζο στις Βρυξέλλες ισοδυναμούσε με χίλιες λέξεις: ένα μακρύ τραπέζι –όχι σαν του Πούτιν, αλλά πάντως μακρύ...- και δεξιά και αριστερά, «ακροβολισμένοι», ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μετά την αναδιάταξη των συσχετισμών και των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων που προκάλεσε η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και δη η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι έχουν βρεθεί στην «ίδια πλευρά του λόφου» με την Χαριλάου Τρικούπη.

Πράγματι, με δεδομένη την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το πώς η κυβέρνηση συγκαλύπτει τους λόγους και τους «ιθύνοντες νόες» αυτής της παρακολούθησης, το να συνεργαστεί μετεκλογικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φαντάζει, αυτή τη στιγμή, με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, όπως έχουν διαπιστώσει στην Κουμουνδούρου, αυτό ουδόλως σημαίνει ότι η αναδιάταξη των συσχετισμών διαμορφώνεται... εξ αντανακλάσεως. Με άλλα λόγια, η πολεμική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη δεν «μεταφράζεται» αυτομάτως σε γέφυρες του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μηνύματα

Αυτό, άλλωστε, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, στην προαναφερθείσα εκδήλωση για τον «τελευταίο παρτιζάνο» της Ευρώπης: έως και μερικές ώρες πριν την διεξαγωγή της εκδήλωσης, ουδείς ήξερε αν τελικώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έδινε το «παρών», ενώ στην Κουμουνδούρου κατέγραφαν και δημόσιες... «υποδείξεις» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να μην μπει στο ίδιο κάδρο με τον Τσίπρα».

Εν τέλει, κάτι επειδή ο Γλέζος ήταν εμβληματική προσωπικότητα, κάτι διότι είχε πολιτευθεί και με το ΠΑΣΟΚ και, άρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήθελε να τον «χαρίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το «παρών». Όμως, η παρουσία του κινήθηκε «στα όρια της αστικής ευγένειας», όπως μεταφέρει στην στήλη αυτόπτης μάρτυρας και παράγοντες των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης, αν και θα έπρεπε να αισθάνεται άνετα υπηρετώντας πλέον σχεδόν 8 χρόνια στη βελγική πρωτεύουσα, κατηγορείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε σαν... να μην υπήρχε ο Αλέξης Τσίπρας και δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να τον χαιρετίσει. Πέραν αυτού, οι ίδιοι παράγοντες κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι είχε ζητήσει την ως άνω «ταξιθεσία», ώστε ει δυνατόν να μην χωρέσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε... σε οικογενειακή φωτογραφία.

Χαμηλοί τόνοι

Μάλιστα, η συγκεκριμένη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φέρεται να ενόχλησε πολλούς στην Κουμουνδούρου. Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν άλλη μία αφορμή για να αντιληφθεί η αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο δρόμος για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο κομμάτων είναι ακόμη μακρύς. Προσώρας, πάντως, αν και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει όλους τους λόγους του κόσμου –τακτικούς, αλλά και... εσωκομματικούς- να δείξει ότι έχει «μέτωπο» και με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποφασίσει να υιοθετήσει πολιτική χαμηλών τόνων. Όχι μόνο για να μην πολώσει τους ψηφοφόρους που μπορεί να αμφιταλαντεύονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και διότι, όπως συνηθίζει να λέει στους συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας, «αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης, όχι ο Ανδρουλάκης».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...