Το δίλημμα της κάλπης των εθνικών εκλογών, έθεσε, μετά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν θα μπορούσε εξάλλου, να κάνει διαφορετικά, από τη στιγμή που την προεκλογική περίοδο ‘κήρυξε’ έστω και ατύπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός … ‘μυρίζοντας’ εκλογές δημοσίως. 

Μιλώντας από το Caravel και την εκδήλωση του κόμματός του για το κόστος διαβίωσης την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επέμεινε ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι πλέον ‘αιχμάλωτος’’ δύο κακών επιλογών, εννοώντας τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν υπάρχει δίλημμα αν θα μας κυβερνήσει ο κ.Μητσοτάκης ή ο κ.Τσίπρας», είπε, καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν αν θα συνεχίσουμε με τις ίδιες ατελέσφορες πολιτικές και θα επικρατήσει η πόλωση και ο διχασμός, ή αν θα ανοίξει ο δρόμος για την ‘αλλαγή’ που έχει ανάγκη ο τόπος, με ενωμένους όλους τους Έλληνες. Στην πραγματικότητα, κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα στη δημοκρατική ανατροπή από τη μία και την ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία από την άλλη, σημειώνοντας πως είναι πλέον η ώρα της ανατροπής όλων των παθογενειών που κρατούν αιχμάλωτη την κοινωνία και άρα η ώρα της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, αφού στην Χαριλάου Τρικούπη είναι πεπεισμένοι ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να βγάλει την κοινωνία από το τέλμα στο οποίο την έχουν οδηγήσει επιλογές σαν αυτές που προαναφέρθηκαν και δεν επέδειξαν -πάντα κατά τους ίδιους- κανένα σεβασμό στους θεσμούς, πολλώ δε μάλλον καμία ευαισθησία για τον αδύναμο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ισχυρή λαϊκή εντολή στις εκλογές, προκειμένου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να είναι σε θέση να οδηγήσει την πατρίδα σε αλλαγή σελίδας. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, έχουν από καιρό ερμηνεύσει με τον δικό τους τρόπο τα διλήμματα που διατυπώθηκαν προηγούμενως από τα στόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα, ενόψει εθνικών εκλογών. Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να λέει πως «ή θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά, ή θα γυρίσουμε πίσω», στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι σίγουροι ότι εννοούσε πως ή εκείνος θα γίνει πρωθυπουργός ή θα ακολουθήσει ακυβερνησία, αστάθεια και τελικά χάος για την πατρίδα. Όσο για το δίλημμα που ήρθε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα «αν θα συνεχίσουν η αδικία και οι ανισότητες να αυξάνονται παντού ή αν θα επιστρέψει επιτέλους στον τόπο η δικαιοσύνη παντού», ερμήνευσαν τα λεγόμενά του ως να εννοεί πως πρέπει πάση θυσία να εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί στο εσωτερικό του κόμματός του, όπου πάντως παραμένει πρόεδρος από το μακρινό 2008.

Από την άλλη, δεν είναι νέο φαινόμενο στις εθνικές εκλογές κάθε κόμμα να θέτει τα δικά του διλήμματα, απευθυνόμενο στο κοινό του και όχι μόνο. Ούτε όμως και να βλέπει τα διλήμματα που θέτει εκείνο να ερμηνεύονται …ποικιλοτρόπως από τους πολιτικούς του αντιπάλους.