Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Παρούσα, στις θέσεις για την Υγεία, η Φώφη…

Έναν χρόνο μετά και όμως, ήταν όλοι εκεί… Ο λόγος για το ετήσιο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά, που τελέστηκε χθες, σε κλίμα συγκίνησης, στο Ά Κοιμητήριο Αθηνών.

Το ‘παρών’ έδωσε σχεδόν το …όλον ΠΑΣΟΚ, ενώ εμφανώς συγκινημένοι ήταν πέρα των παιδιών και του συζύγου της, όλοι οι στενοί της συνεργάτες και πολιτικοί φίλοι. Δεν έλειψαν μάλιστα, τα ‘πηγαδάκια’ ανθρώπων που είχαν κάτι να θυμηθούν, κάτι να πουν για την πολιτικό , αλλά και τη γυναίκα – σύμβολο, αφού νίκησε τον φόβο και πάλεψε με τον καρκίνο κοιτώντας τον στα μάτια μια ολόκληρη ζωή, που κατέληξαν σε ζεστές αγκαλιές με δάκρυα στα μάτια. Ο πρόωρος, όσο και αδόκητος χαμός της, εξάλλου, δύσκολα συνηθίζεται για τους ανθρώπους που ήταν κάθε μέρα μαζί της και ζούσαν με το χαμόγελο και την πίστη της στη ζωή.

«Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την τραγική απώλεια της προέδρου μας Φώφης Γεννηματά. Η απουσία της μεγάλη για την οικογένειά της, για τον κοινοβουλευτικό βίο και για την παράταξή μας», είπε λίγο αργότερα, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «παραμένει πυξίδα η παρακαταθήκη της για το ΠΑΣΟΚ για αυτόνομη πορεία, για πολιτικές που θα έχουν επίκεντρο πάντοτε τον άνθρωπο».

Αυτό και θα …αποδείξει, τρόπον τινά σήμερα, στην ειδική εκδήλωση του κόμματος στο Caravel, με τίτλο «Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος», όπου και θα παρουσιάσει τις προγραμματικές του θέσεις για την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια.

Ειδικότερα, σε αυτή την εκδήλωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει για νέες πολιτικές Υγείας, νέα ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών, ώστε το ΕΣΥ να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις κ.ο.κ. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια, θα μιλήσει για νέους στόχους που στηρίζονται στην ισότητα και την ποιότητα, άρα την καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, στην προσβασιμότητα και άρα ένα νέο ιατρικό χάρτη και ανάπτυξη του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων κ.ο.κ. Θα μιλήσει μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη του τομέα Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, για Ενιαίο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας -ένα προσωπικό όραμα της Φώφης Γεννηματά, στο οποίο πίστεψε με πάθος-, για σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία με αξιοκρατικές προσλήψεις και ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και ολοήμερη λειτουργία, καθώς και για τη δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων (Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης).Θα θέσει ζήτημα αναβάθμισης του ανθρωπίνου δυναμικού του ΕΣΥ, πολιτικών αντιμετώπισης των προβλημάτων των νέων γιατρών, λειτουργίας ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης με αντικείμενο τον έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών και τη διαπίστωση της επαρκούς στελέχωσής τους, νέων εφαρμογών στην Υγεία, όπως η «ψηφιακή Υγεία» (e-Health) κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξορμήσεις κλιμακίων των Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την χώρα, στα κατά τόπους νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται, με στόχο αυτά να ομαδοποιηθούν και να έρθουν στην Βουλή, προκειμένου να λυθούν όσο περισσότερα προβλήματα γίνεται. Τέλος, στο όνομα της Φώφης Γεννηματά ήταν και η πρωτοβουλία του κόμματος να βρεθεί έξω από τα γραφεία του επί της Χαριλάου Τρικούπη καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και να παρέχει δωρεάν μαστογραφία σε όποια γυναίκα το επιθυμεί. Κάτι για το οποίο και ευχαρίστησε προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης τόσο τον πρόεδρο της ΕΑΕ Ευάγγελο Φιλόπουλο όσο και τους γιατρούς της μονάδας. «Στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι ο άνθρωπος», είπε, «για αυτό και θεωρούμε ότι ιδιαίτερα όσον αφορά τον καρκίνο, ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να είναι ένα δημόσιο αγαθό. Να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτόν όλοι οι πολίτες».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...