Κυριακή
28 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Επιμένουν θεσμικά και στο προσκήνιο

Σε τρεις άξονες κινείται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, που παρά το γεγονός ότι άγγιξε προσωπικά τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, αντιμετωπίστηκε από το κόμμα εξ αρχής ως «ζήτημα Δημοκρατίας».

«Είναι σταθερή πολιτική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να επιμένουμε θεσμικά, στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», αναγραφόταν σε χθεσινή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, με την οποία ‘απαντούσε’ στα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου λίγο νωρίτερα, χθες. Και σε αυτή την φράση, συνοψίζεται περίπου η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επί του θέματος.

Για του λόγου το αληθές, στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν να ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της μεθοδεύσεις για τη συσκότιση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, ενορχηστρωμένη υποβάθμισή της και εργαλειοποίηση του ‘απορρήτου’ σε βάρος της αλήθειας, με αποτέλεσμα να ‘δηλητηριάζεται’ η πολιτική ζωή του τόπου. Έτσι, επαναφέρουν το διατυπωθέν εξ αρχής αίτημά τους για να άρει ο πρωθυπουργός, ως οφείλει εκ του νόμου, το απόρρητο, προκειμένου να σταματήσει η υπονόμευση των θεσμών.

Στην πραγματικότητα, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θυμίζουν ότι το περίφημο ‘απόρρητο’ εργαλειοποιήθηκε αρκούντως ώστε να ισχύσει μόνο στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ το επικαλέστηκαν καταχρηστικά τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και υπάλληλοι της ΕΥΠ. «Ο μόνος θεσμικός παράγοντας που δεν επικαλέστηκε απόρρητο και είναι ανώτατος δικαστής είναι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, που μάλιστα διαφώνησε με την επίκλησή του», λένε, διαχωρίζοντας την στάση που επικρότησαν εξ αρχής. Στην επίκληση του απορρήτου, εξάλλου, αποδίδουν την ένταση της τοξικότητας, ακριβώς εξαιτίας της απουσίας μαρτυρικών καταθέσεων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, παρά το σχετικό αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη. Ιδιαιτέρως εστιάζουν στην μη κλήση καν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των κ.κ. Λαβράνου και Μπίτζιου, διευθυνόντων συμβούλων των δύο εταιριών που διακινούν το Predator, της Intellexa και της Krikel. Το ίδιο θέμα θέτουν και για πολιτικά πρόσωπα που εκ της θέσης τους εμπλέκονται στην όλη υπόθεση, μεταξύ των οποίων και αυτό του πρωθυπουργού, που προΐσταται με δική του απόφαση της ΕΥΠ.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο επιμένουν και θα επιμένουν μέχρι τέλους είναι η ανάγκη όποια πρωτοβουλία και αν ληφθεί προς την κατεύθυνση της διερεύνησης του σκανδάλου, να γίνει στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο. Ως εκ τούτου, δεν θα κουραστούν να απαντούν στο επίπλαστο κατά τη γνώμη τους ερώτημα, γιατί δεν πήγε ο Νίκος Ανδρουλάκης να ενημερωθεί. Η απάντηση είναι ότι ο κ.Ανδρουλάκης δεν έχει προσκληθεί να ενημερωθεί και δεν θα μπορούσε αφού, δεν προβλέπεται ενημέρωσή του από καμία αρχή και αυτό εξαιτίας νόμου που έχει περάσει η ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας ακόμα και στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA, o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επέμεινε ότι δεν θα μπει ο ίδιος στη διαδικασία να …παρανομήσει, για να διευκολύνει αυτούς που ευθύνονται για την παρακολούθησή του.

Τέλος, στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν και στην ανάγκη να παίξει ορθά τον ρόλο της στη διαλεύκανση της υπόθεσης, η Δικαιοσύνη. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μάλιστα, να έχει προσφύγει σε αυτήν εξ αρχής, δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται και για την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης στο θέμα. Από την άλλη, προμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση, πως δεν θα μείνουν στις εγχώριες εξουσίες, αλλά θα επεκταθούν και στις ευρωπαϊκές, όπως ακριβώς έγινε με την εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA. To αμέσως επόμενο βήμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσο για τις απαντήσεις τόσο για τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, όσο και για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού χθες, είναι πιθανό να δοθούν ακόμα και σήμερα, σε προγραμματισμένη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ραδιόφωνο το μεσημέρι…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...