Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Μπαίνουν στο …παιχνίδι, οι βουλευτές

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και οι βουλευτές μπήκαν δυναμικά στο …παιχνίδι. Η τελευταία, εξάλλου, λειτούργησε και ως μία …αναθέρμανση των σχέσεων των βουλευτών με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χθες με το Προεδρείο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του κόμματός του με στόχο να υπάρξει ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή.

Το στίγμα είχε δώσει νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο στη συνεδρίαση της ΚΟ την Τρίτη, ο επικεφαλής της Μιχάλης Κατρίνης, προϊδεάζοντας για συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν σε μείζονα θέματα για τους πολίτες, από την ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια, ως το ενεργειακό κόστος, την προστασία της πρώτης κατοικίας κ.ο.κ.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι να αποδείξει στην πράξη, εντός Βουλής και έξω στην κοινωνία, ότι πρόκειται για την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη και αγωνίζεται υπέρ των σύγχρονων μη προνομιούχων, όπως έκανε άλλωστε διαχρονικά στην διάρκεια της ζωής του το ΠΑΣΟΚ, που κοντεύει πια τον μισό αιώνα. Δεν είναι τυχαία η αποστροφή του λόγου του Νίκου Ανδρουλάκη χθες, ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους». 

Πρόκειται για μία φράση που θα ακούγεται συχνά στο εξής από τα χείλη των παροικούντων την Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στον πυρήνα της θεωρείται ότι βρίσκεται η βασική διαφορά του κόμματος με την πολιτική, αλλά και τη λογική της ΝΔ ως κυβέρνηση. Αντιστοίχως, δεν είναι λίγες οι φορές που στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουν κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για επιλεκτικές συμπεριφορές απέναντι σε συγκεκριμένα λόμπι, θέλοντας να αναδείξουν περίπου ότι σε επίπεδο διακυβέρνησης, πρόκειται για το ίδιο νόμισμα που έχει δύο όψεις.

Το μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών για το οποίο προϊδεάζουν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει έναν ακόμα στόχο. Την πίεση της κυβέρνησης να τοποθετηθεί επί προτάσεων που θα κινούνται σαφώς υπέρ των πολιτών. 

Το στίγμα έδωσε και πάλι χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, δεδομένων των ανατιμήσεων που καταγράφονται εσχάτως και επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Για του λόγου το αληθές, με την αύξηση στα βασικά αγαθά να αγγίζει στο τέλος του χρόνου το 15%, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε ‘αδιανόητο’ η κυβέρνηση να μην υιοθετεί μία τέτοια πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, αφού ξεκάθαρα δεν θα στήριζε παρά την μεσαία τάξη και τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.

Και επειδή υπάρχει πάντα το ‘μειονέκτημα’ του Νίκου Ανδρουλάκη ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, τυχαίο δεν ήταν ούτε το ‘κάδρο’ χθες, όταν στις δηλώσεις του τον πλαισίωναν ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης και ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας, που θα σηκώσουν και το βάρος της εν λόγω κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας.

Τυχαία εξάλλου δεν ήταν ούτε η οργίλη ανακοίνωση του Απόστολου Πάνα για το περίφημο ‘καλάθι 50 βασικών προϊόντων’, που έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι λαϊκίζει, προσπαθώντας να παραπλανήσει τους Έλληνες καταναλωτές πως τάχα κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης, ο κ. Πάνας περιγράφει τη δημιουργία του καλαθιού αυτού από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ως μία πρόκληση για τον κοινό νου και τον ελεύθερο ανταγωνισμό και μια ευθεία επίθεση εναντίον χιλιάδων μικρών καταστημάτων της λιανικής. 

Των καταστημάτων εκείνων, δηλαδή, στο πλευρό των οποίων σκοπεύει να σταθεί το επόμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη. «Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, θα μείωνε το ΦΠΑ στην ενέργεια και τα βασικά προϊόντα, ενός φόρου από τον οποίο έχει πραγματοποιήσει υπερεισπράξεις τους τελευταίους μήνες. 

Θα είχε υποστηρίξει περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις Καταναλωτικές Οργανώσεις, ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους», είπε ο Απόστολος Πάνας, δίνοντας και μία πρόγευση του περιεχομένου της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Αυτή θα είναι πάνω κάτω και η βασική διαδικασία που θα ακολουθείται από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο εξής, για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που θα παίρνει. 

Η συζήτηση με τους καθ’ ύλην αρμοδίους, η ανάδειξη των κακώς κειμένων στην πολιτική της κυβέρνησης και οι προτάσεις που θα έρχονται να στηρίξουν τους πολλούς και αδύναμους, είναι η βασική ιδέα που θα ακολουθεί τους βουλευτές, αλλά και τα στελέχη του κόμματος, στην πορεία προς τις κάλπες…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Φόρτωση άρθρων...