Κυριακή
28 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Οδηγίες προς… ναυτιλομένους, ενόψει Eκλογών

Σε θέσεις εκλογικής μάχης θέτει και επίσημα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, επιχειρεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, προτού ‘βγάλει στον δρόμο’ τα στελέχη του για να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος σε κάθε γωνιά της χώρας.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου το Σώμα του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου, αφενός να εγκρίνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, που θα έχει σαφώς σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, όπως επιμένουν τα στελέχη του κόμματος, αφετέρου να ενημερωθεί για τη νέα σύνθεση των τομέων του κόμματος, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων του στον δρόμο προς τις κάλπες. 

Κυρίως όμως, στη συνεδρίαση αυτή, ο πρόεδρος του κόμματος θα δώσει τις …κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα και άρα το καθένα από τα στελέχη του ξεχωριστά, στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες. Εμμένοντας ο ίδιος στην απόφαση για ‘προγραμματική αντιπολίτευση’, κόντρα στην ‘τοξική αντιπαράθεση’ που αποδίδει στα δύο μεγάλα κόμματα, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των προγραμματικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. 

Και επειδή ένα κυβερνητικό πρόγραμμα καλύπτει τα πάντα, ο σχεδιασμός είναι κάθε φορά να αναδεικνύεται και διαφορετική ατζέντα, είτε με αφορμή κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα πρέπει να ‘απαντηθεί’ με ρεαλιστικές και κοστολογημένες αντιπροτάσεις, είτε επιλέγοντας κάποια από τις προεκλογικές ‘σημαίες’ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, όπως για παράδειγμα η Υγεία, η Εργασία, η Κοινωνική Κατοικία, η Ακρίβεια, τα Ενεργειακά, τα Αγροτικά κ.ο.κ.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα είναι αυτό που επελέγη για την Υγεία, προ ολίγων εβδομάδων, στην προγραμματική εκδήλωση εις μνήμην της Φώφης Γεννηματά και έτυχε θερμής υποδοχής από τη βάση του κόμματος. Επόμενος σταθμός για την Χαριλάου Τρικούπη είναι η παρουσίαση των θέσεών της για τα Εργασιακά και την Κοινωνική Ασφάλιση, σε μία μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίζεται να γίνει ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο, μια και η επανασύνδεση του κόμματος με τον κόσμο της εργασίας θεωρείται ζωτικής σημασίας. 

Δεν είναι τυχαία η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης, ούτε και η προηγούμενη συνάντησή του με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις για τα Αγροτικά και τα Κόκκινα Δάνεια, ενώ στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθέρμανσης των σχέσεων του κόμματος με τους πολίτες, προγραμματίζεται και μία μεγάλη συγκέντρωση του κόμματος στο Ηράκλειο της Κρήτης στα τέλη του μήνα. 

Παράλληλα, παραμένουν πάντα ψηλά -και τις τελευταίες ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη τα ‘ανεβάζει’ ακόμα ψηλότερα- στην ατζέντα τα θέματα ακρίβειας και ενεργειακής ακρίβειας που μαστίζουν κάθε νοικοκυριό και θα συνεχίσουν να το κάνουν ενόψει χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό στο οποίο επιμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η κριτική που ασκείται στα κυβερνητικά πεπραγμένα να είναι απολύτως τεκμηριωμένη με νούμερα και στοιχεία, όπως έγινε πρόσφατα, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να αποδείξει τα όσα λέει περί κυβέρνησης που ευνοεί τα υπερκέρδη των εταιρειών Ενέργειας. 

Σε σειρά αναλυτικών δηλώσεων αναφέρονταν συγκεκριμένα στοιχεία της ΡΑΕ σύμφωνα με τα οποία οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ/MWh και πούλησαν κοντά στα 600, κερδίζοντας μόνο για έναν μήνα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ. 

Αυτό σημαίνει αυτόματα την εκτόξευση προς τα πάνω του κόστους των επιδοτήσεων από τα κρατικά ταμεία κ.ο.κ. Αντιστοίχως, αρκούντως τεκμηριωμένη ήταν η ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δηλώσεις του ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει να αναφέρει τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ σύμφωνα με τα οποία εντός του 2022 οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ και προσεγγίζουν το 14% για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 1100 ευρώ. 

Αν σε αυτά, προσθέσει κανείς τις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών στην Υγεία, την Παιδεία και τα ενοίκια, καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα της Χαριλάου Τρικούπη περί ακριβής καθημερινότητας για τους πολίτες, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο. 

Έτσι, τα στελέχη του κόμματος επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία τις προτάσεις τους, από την επιβολή κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική για τις τιμές της ενέργειας, ως τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, την αύξηση των ελέγχων στην αγορά και την επιβολή προστίμων, την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών Ανάπτυξης, την υποστήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων κ.ο.κ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...