Τρίτη
16 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ποιος στηρίζει τους πολίτες στην πράξη…

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανέναν να καρπωθεί τις δικές τους προτάσεις, πολλώ δε μάλλον τους δικούς τους νόμους, με τους οποίους προστάτευσαν στην πράξη τους μη προνομιούχους, την ώρα που άλλα κόμματα φρόντιζαν για το αντίθετο, εμφανίζονται στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. 

Έτσι, θα υπερασπιστούν με κάθε κόστος και το ότι ήταν οι πρώτοι, και μάλλον οι μόνοι που προστάτευσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες την πρώτη κατοικία των πολιτών, όταν τα δύο μεγάλα κόμματα κινήθηκαν κατά την Χαριλάου Τρικούπη, στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση. 

Μετά τον περίφημο νόμο Κατσέλη μάλιστα, που ψηφίστηκε στα πέτρινα χρόνια του πρώτου μνημονίου, υπό εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην χώρα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επανέρχεται τώρα με νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θέτοντας στην πραγματικότητα προ των ευθυνών τους τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, εξάλλου, δεν μπορούν να ‘καταπιούν’ εύκολα το γεγονός ότι την πρωτοφανούς σκληρότητας επιχείρηση έξωσης της Ιωάννας Κολοβού προχθές τα ξημερώματα, επιχείρησαν να καπηλευτούν πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το ίδιο κόμμα αρνήθηκε να ψηφίσει τον μοναδικό νόμο που προστάτευε την πρώτη κατοικία. 

Όσο για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν θα μπορούσαν παρά να τονίσουν την βαναυσότητα στη συμπεριφορά, ειδικά την στιγμή που ένας κυβερνητικός μέχρι πρότινος βουλευτής πιάστηκε ‘με τη γίδα στην πλάτη’ να θησαυρίζει από ανάλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αντίθετα, προβάλλουν εκείνοι ως ο χώρος που αποδεδειγμένα στην πράξη έχει τις λύσεις και μπορεί να τις εγγυηθεί για το μέλλον.

Με το ιδιωτικό χρέος να υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ και πολλά δάνεια να εκτιμάται ότι θα ‘κοκκινίσουν’ το επόμενο διάστημα λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, στην Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν την ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών, όσο και εκείνη διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Ειδικά για το ιδιωτικό χρέος, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναστολή πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες, 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ και κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, τη δυνατότητα αγροτών και κτηνοτρόφων να διατηρούν μέρος της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί ως μοναδικό μέσο διαβίωσης κ.ο.κ.

Όσο για την πρώτη κατοικία, θυμίζουν με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που νομοθέτησε την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με τον Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, νόμο που επίσης θυμίζουν ότι δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και οριστικά κατήργησε η ΝΔ το 2020. Για αυτό και στέλνουν το μήνυμα ότι «τα κόμματα, που άνοιξαν την πόρτα των funds και κερδοσκόπησαν στην αγωνία των δανειοληπτών, όπως συνέβη με την περίπτωση του κυβερνητικού βουλευτή Ανδρέα Πάτση, δεν μπορούν να εγγυηθούν τις λύσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναλαμβάνει πλέον νέα νομοθετική πρωτοβουλία, σε αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος, η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται άμεσα και θα προτείνει μεταξύ άλλων την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, με ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και αξίας κατοικίας, βάσει του νόμου 3869/2010, γνωστού και ως νόμου Κατσέλη. 

Θα προτείνει ακόμα τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι, να διατηρούν ως μέσο διαβίωσης, ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί, αλλά και το να δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις, να εξαγοράσει το δάνειό του προτού αυτό πωληθεί σε funds.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...