Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

ΠΑΣΟΚ: Πρόγραμμα και στο βάθος …ψηφοδέλτια

Σε δύο τομείς ρίχνει το βάρος της τώρα η Χαριλάου Τρικούπη που επιθυμεί να μπει σε κανονική προεκλογική τροχιά περί τα μέσα Νοεμβρίου, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Στο πρόγραμμα, το οποίο και θα εγκριθεί τότε από το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, και στα ψηφοδέλτια που στόχος -μαξιμαλιστικός κατά κάποιους- είναι επίσης να παρουσιαστούν στην εν λόγω συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά που γίνεται στο πρόγραμμα όλο το τελευταίο διάστημα είναι πάνω κάτω γνωστή. Με βασικό μπούσουλα το κείμενο της επιτροπής προγράμματος υπό τον Νίκο Χριστοδουλάκη, αφού από καιρού εις καιρόν παρουσιάζεται ένα κομμάτι του, αναλύεται, εξειδικεύεται και εμπλουτίζεται σε διαβούλευση με επιστήμονες, ειδικούς, κοινωνικές ομάδες που αφορά, συνδικαλιστές, στελέχη του κόμματος και τον κόσμο, προτού συμπληρωθεί και ενσωματωθεί στο κείμενο προγράμματος, που θα παρουσιαστεί στα μέλη της ΚΠΕ και αναμένεται να εγκριθεί από αυτά στα μέσα Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα όμως, εντολή του προέδρου του κόμματος είναι να ‘τρέξουν’ και τα ψηφοδέλτια, αφενός γιατί παρατηρούνται ήδη καθυστερήσεις, αφετέτου και κυρίως γιατί άποψη της ηγεσίας είναι ότι οι υποψήφιοι βουλευτές είναι οι καλύτεροι …διαφημιστές του προγράμματος του κόμματος. Εκείνοι θα το πάρουν υπό μάλης και θα το γυρίσουν σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να το υποστηρίξουν, αλλά και να το αναλύσουν, να το συζητήσουν και τελικά να το κάνουν κτήμα κάθε πολίτη.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων και ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος και επιστήθιος πολιτικός φίλος του προέδρου, Νίκος Σαλαγιάννης, έχουν επισκεφθεί σειρά περιοχών ανά την χώρα, προκειμένου να ‘ζυμωθούν’ αρμοδίως με τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές, τις οποίες και ήθελαν να μην αφήσουν εκτός παιχνιδιού. 

Θα μπορούσαν να το κάνουν δεδομένης της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει μετά από χρόνια για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά επιλογή της ηγεσίας είναι οι κατά τόπους οργανώσεις να γίνουν ‘συμμέτοχες’ αφού «κανείς δεν ξέρει κάθε περιοχή καλύτερα από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν», όπως χαρακτηριστικά λέγεται. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σκανάρονται δεόντως και τα βιογραφικά που φτάνουν κατά εκατοντάδες στην Χαριλάου Τρικούπη, πολλά από τα οποία είναι άξια σεβασμού (με πληθώρα πτυχίων, μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών τίτλων) αλλά και με εμπειρία από συμμετοχή σε εκλογές, συνήθως για αυτοδιοικητικές θέσεις, αλλά πάντως έχουν πάρει την ‘κρυάδα’ και ξέρουν πώς γίνονται οι εκλογές.

Τέλος, πριν από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων (σ.σ. εκτός του ψηφοδελτίου Επικρατείας ασφαλώς που φυλάσσεται διαχρονικά ως επτασφράγιστο μυστικό ως την εξάντληση κάθε χρονικού περιθωρίου), αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση της σύνθεσης των Τομέων Εργασίας του κόμματος, κάτι που επίσης έχει καθυστερήσει αρκετά. 

Το ‘βάρος’ σηκώνει ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει ολοκληρώσει ήδη μεγάλο μέρος της δουλειάς και εκκρεμεί μία αναλυτική συζήτηση με τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη προτού καταλήξουν στην τελική σύνθεση των τομέων, που είναι πάντως ιδιαιτέρως σημαντικοί, αφού σε μεγάλο βαθμό θα λειτουργούν ως ‘σκιώδης κυβέρνηση’ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...