Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Η «μάχη της καθημερινότητας» στην φαρέτρα του ΠΑΣΟΚ

Μπορεί η υψηλή πολιτική να έχει πάντα θέση στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού κατά κανόνα πρόκειται για τα κυβερνητικά τους προγράμματα, είναι όμως κοινός τόπος, ότι το ‘παιχνίδι’ κερδίζεται στα προβλήματα της καθημερινότητας. 

Οι πολίτες προσέρχονται παραδοσιακά στις κάλπες ελέγχοντας πρώτα τις τσέπες τους και την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους και αυτό στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής το ξέρουν καλά…

Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των θεμάτων που ‘σηκώνουν’ ιδιαίτερα στον δρόμο προς τις κάλπες είναι αφενός η προστασία της πρώτης κατοικίας, που για τους Έλληνες είναι κάτι σαν ιερό τοτέμ, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, που εν πολλοίς απορροφούν και το οικογενειακό εισόδημα. 

«Την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να καλπάζουν και η αγοραστική δύναμη των πολιτών καταρρέει», παρατηρούν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας ότι αυτή η εικόνα δεν αλλάζει εδώ και πολλούς μήνες, και αυτό παρά τα «όσα είδη και εάν εντάσσει κάθε φορά στο τρύπιο, όπως αποδεικνύεται, καλάθι του νοικοκυριού ο υπουργός Ανάπτυξης και όσα -λιγοστά- επικοινωνιακού τύπου πρόστιμα βάζει». 

Απαντούν έτσι στις χθεσινές κινήσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη, καταλογίζοντάς του ούτε λίγο ούτε πολύ ότι στην πραγματικότητα αφήνει ανεξέλεγκτα όλα τα στάδια της αγοράς μέχρι το τελικό προϊόν να φτάσει στο ράφι. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα θα συνεχίζουν να επιμένουν για αρκετούς μήνες ακόμα, διαβρώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων, που δαπανούν αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε δαπάνες για τρόφιμα. «Όσο θα συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών, τόσο θα διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, θα μειώνεται η ζήτηση και θα υπονομεύεται η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας», λένε, επαναφέροντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και του ιδιωτικού χρέους, ως την μόνη κατά τη γνώμη τους ασφαλή και δίκαιη επιλογή για την έξοδο της κοινωνίας από το τούνελ της κρίσης.

Την ίδια ώρα, στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θυμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, το 2010, υπό τις πλέον αντίξοες οικονομικές συνθήκες για την χώρα, εν μέσω πρώτου μνημονίου, που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να προστατεύσει ουσιαστικά την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ψήφισε τον εμβληματικό πια «νόμο Κατσέλη» του 2010, αλλά στη συνέχεια, το 2019 τον αντικατέστησε και ουδέποτε ζήτησε την επαναφορά του. Για τη δε, Νέα Δημοκρατία, τονίζουν ότι με τον δικό της πτωχευτικό νόμο το 2020 κατήργησε οριστικά και οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ με βάση της δική της πλατφόρμα, σήμερα στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί ως ευάλωτοι δανειολήπτες μόλις 20 άτομα(!), όπως υποστήριξε χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. «Για την κυβέρνηση, σήμερα υπάρχουν μόνο 20 ευάλωτοι δανειολήπτες στην χώρα, ενώ το 2022 αναρτήθηκαν 39000 πλειστηριασμοί και το 2023 θα αναρτηθούν ακόμη 50000», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας και εκείνος από την πλευρά του, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που προστάτευσε στην πραγματικότητα την πρώτη κατοικία, ενώ ήδη έχει καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες και προτάσεις νόμου για:

Την επαναφορά του Ν.3869/2010 με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια

  • Αγορά των δανείων από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds
  • Την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση ως μοναδικό μέσο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους
  • Την επιβολή κανόνων λειτουργίας στα funds, ώστε να σταματήσουν να λειτουργούν ασύδοτα
  • Τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
  • Την εξάντληση αριθμού δόσεων για τη ρύθμιση δανείων μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...