Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Συγκάλυψη …δια νόμου!

Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να είδαν μία ‘δικαίωση’ στην  πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει σχέδιο νόμου για την ΕΥΠ -και πώς άλλως αφού εκείνοι πίεσαν προς αυτή την εξέλιξη, κινούμενοι θεσμικά- αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούν άνευ όρων τις διατάξεις του. Κάθε άλλο…

Τρανή απόδειξη, όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, περιγράφοντας το νομοσχέδιο ως «ομολογία και παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης για το φαύλο καθεστώς που η ίδια επέβαλε στην ΕΥΠ» και ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβερνώσα παράταξη».

Η αλήθεια είναι ότι στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν κομβικές διαφωνίες με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών η τριετία που προβλέπεται για την ενημέρωση κάποιου που παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, αλλά και το γεγονός ότι προβλέπεται να ενημερώνεται μόνο για τον χρόνο και όχι για τον λόγο της παρακολούθησής του, κάτι που θεωρούν αδιανόητο στον βαθμό που δεν έχει προκύψει κάτι εις βάρος του.  

Και όλα αυτά, ενώ μέσα σε έξι μήνες από την παρακολούθησή του, δύναται να έχει καταστραφεί το υλικό παρακολούθησης, πράγμα που ερμηνεύεται και ως μία …κακόβουλη κατοχύρωση του ‘απορρήτου’ και με τη βούλα του νόμου, όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη του κόμματος.

Την ίδια ώρα, ως ‘προβληματικό’ περιέγραψε και τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας στο εν λόγω νομοσχέδιο, ο Κώστας Σκανδαλίδης, παρατηρώντας ότι «επεκτείνεται σε τέτοιο εύρος, που μπορεί να χωρέσει σχεδόν τα πάντα». Τούτων δοθέντων, εύκολα μπορεί να εικάσει κανείς ότι νομιμοποιείται και οποιαδήποτε ‘επισύνδεση’ στο τηλέφωνο οποιουδήποτε πολίτη, κάτι όμως που θα μπορούσε να διολισθήσει σε επικίνδυνες ατραπούς άσκησης καταχρηστικής εξουσίας υπό συνθήκες εκ μέρους της ΕΥΠ. 

Τέλος, ο πολύπειρος κοινοβουλευτικός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και για τη διάταξη που αφορά στα λογισμικά, παρατηρώντας ότι δίνεται το προνόμιο στον Διοικητή της ΕΥΠ να κρίνει αν κάποιο από αυτά είναι κακόβουλο ή όχι, ενώ νομιμοποιείται να το προμηθεύεται. 

«Αντί να τα αποκαλύψουμε και να τα αντιμετωπίσουμε, τα νομιμοποιούμε;», αναρωτήθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αρέσκεται στα νομοθετικά ‘παράθυρα’ και παίζει με τους θεσμούς προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις έκνομες πολιτικές της.

Αυτή ακριβώς είναι και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής όπως θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα. Εξακολουθώντας να κινείται θεσμικά στην υπόθεση των υποκλοπών, η Χαριλάου Τρικούπη θα αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία το ‘παιχνίδι με τους θεσμούς’ τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, με στόχο μικροκομματικά οφέλη. Θα προβάλει έτσι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως η μόνη εναλλακτική, αξιόπιστη λύση αξιοπρέπειας για τους πολίτες και πάντως ως ο θεματοφύλακας των θεσμών, την ώρα που κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να διαφυλάξει την ορθή λειτουργία τους στην πράξη.

Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη τουλάχιστον σε δύο πρόσφατες παρεμβάσεις του ότι ο κόσμος δεν έχει να επιλέξει μόνο μεταξύ δύο κακών σεναρίων, όπως περιέγραψε την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκείνη του Αλέξη Τσίπρα, αλλά στην πορεία προς τις εκλογές του προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μία εναλλακτική επιλογή αξιοπρέπειας. «Δεν είστε σε ομηρία, δεν έχετε δύο κάκιστες επιλογές. Εμείς σας δίνουμε μια Τρίτη επιλογή, προοδευτική, αξιοπρεπή, διαφανή, με ένα πρόγραμμα που θα ενισχύει την προοπτική της χώρας και το δημόσιο συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Mega και απευθυνόμενος στον κόσμο, ενώ έδωσε έτσι το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει στο εξής, πλησιάζοντας προς τις εθνικές κάλπες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Η απειλή Τραμπ...

I. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Trump. Αυτός φοβερίζει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαίοι δεν εξοφλήσουν ό,τι οφείλουν (!!!). ΙΙ. Βρεθήκαμε εκτός κάλυψης ΝΑΤΟ τον...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...