Κυριακή
05 Μαΐου 2024

ΠΑΣΟΚ: Περί… ισχύος ο λόγος

Μία «ισχυρή εντολή», ένα «ισχυρό ποσοστό» και τελικά ένα … «ισχυρό ΠΑΣΟΚ» ζητούν από τους πολίτες την επομένη των εκλογών. Και αυτό διότι θέλουν να έχουν την …ισχύ να θέσουν τα δέκα βασικά σημεία του κυβερνητικού τους προγράμματος επί τάπητος, προκειμένου να αποτελέσουν βάση συζήτησης για τη συγκρότηση τυχόν κυβέρνησης συνεργασίας αμέσως μετά. 

Για την Χαριλάου Τρικούπη είναι άλλωστε ζωτικής σημασίας ο σχηματισμός Κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, αφού σε τυχόν δεύτερες κάλπες, θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της πόλωσης που θα «χτυπήσει κόκκινο», υπό τον αιωρούμενο εκβιασμό της πολιτικής αστάθειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη «ισχύς» και τα παράγωγά της έχουν γίνει μόνιμη επωδός στα χείλη των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, αλλά και του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη. Μη αποκλίνοντας εξάλλου από τον βασικό στόχο που είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ξέρουν καλά ότι κεντρικός πολιτικός παίκτης το κόμμα θα καταστεί μόνο με ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό. 

Πέραν αυτού όμως, αναγνωρίζουν ότι μόνο έτσι θα είναι σε θέση αφενός να διεκδικήσει να είναι τα δικά του προτάγματα η βάση συζήτησης επί της προγραμματικής συμφωνίας, αφετέρου να θέσει εκ νέου θέμα προσώπων, αφού έστω και αν έχει περάσει πια σε …δεύτερο πλάνο, το δόγμα «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», είναι πάντα στην στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη.

Τι ακριβώς θα σήμαινε για την χώρα ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών, επιχείρησε να εξηγήσει από το βήμα της Βουλής χθες ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης, κάνοντας λόγο για ισχυρή κοινωνία, κοινωνική συνοχή, σταθερότητα, ανάσα στους πολίτες που οδηγούνται σε αδιέξοδο. Επί του πρακταίου δε, θέλησε να εξηγήσει ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες και όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, κανόνες για τα funds κ.ο.κ. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, επιμένουν ότι η όποια συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα είχε νόημα μόνο εφόσον τηρούνταν τέτοιου είδους προϋποθέσεις που αποτελούν και τις βασικές του ‘σημαίες’ προεκλογικά.

«Η λύση στα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα της χώρας δεν είναι ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αυτοί που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Δεν είναι αυτοί που θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες, ψευδεπίγραφα διλήμματα. Δεν είναι η τοξικότητα, η αίσθηση που αποπνέουν κάποιοι ότι είναι κληρονόμοι της εξουσίας ή η φαντασίωση κάποιων ότι εκπροσωπούν μονομερώς και απόλυτα τη δημοκρατική παράταξη, όταν οι ίδιοι έχουν πρωταγωνιστήσει σε διώξεις αλλά και στην κατασυκοφάντηση της δημοκρατικής παράταξης», υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας ξανά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μία ισχυρή εντολή. 

Αυτήν άλλωστε, περιγράφουν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως την προϋπόθεση για να μην εμπλακεί η χώρα σε πραγματικές περιπέτειες, αλλά και για να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης. 

Στην πραγματικότητα, κάνουν λόγο για μία διακυβέρνηση που δεν θα αποκλείει κανέναν αλλά θα δίνει όραμα, ελπίδα και προοπτική σε όλους, όπως έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...