Δευτέρα
02 Οκτωβρίου 2023

Ποδαρικό με ένταση από την Τουρκία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα επιδεικνύει η Αθήνα

Τη στρατηγική της έντασης και της πόλωσης απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο εξακολουθεί να ακολουθεί η Τουρκία, ενώ μπαίνει ουσιαστικά σε προεκλογική χρονιά με το καθεστώς Ερντογάν να παίζει τα ρέστα του για την παραμονή του στην εξουσία. 

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν το κύριο πιάτο στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη γείτονα, ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν να αξιοποιήσουν το θέμα για να προσελκύσουν ψηφοφόρους. 

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι κοινωνικά έκρυθμη, αφού ένα μεγάλο κομμάτι το πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υψηλό πληθωρισμό και πλήττεται από σοβαρές δυσκολίες στη διαχείριση της καθημερινότητας. 

Η επιθετική ρητορική αποτελεί για τον Τούρκο Πρόεδρο και του στενούς του συνεργάτες την εύκολη λύση για την επιχείρηση αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης από την σκληρή πραγματικότητα, ενώ όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδο οι πιθανότητες για αλλαγή ρότας και μείωση των τόνων είναι σχεδόν μηδενικές. 

Στην αντίπερα όχθη, η Αθήνα αντιμετωπίζει με σύνεση και ψυχραιμία τις φραστικές ρουκέτες του πολιτικού κατεστημένου της άλλης όχθης και ο κ. Μητσοτάκης δεν πέφτει στην παγίδα του κ. Ερντογάν για να βρει κάποιο άλλοθι προκειμένου να κλιμακώσει τις ενέργειες. 

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά παραμένει σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα και έχει διαμηνύσει σε κάθε κατεύθυνση και στους εταίρους της, ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. 

Χωρίς δεύτερες σκέψεις και σε μία περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, η Κυβέρνηση προχωρά στην αμυντική θωράκιση της χώρας με σύγχρονα αεροσκάφη, φρεγάτες, τεθωρακισμένα και άλλο εξοπλισμό, κίνηση που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, βλέποντας τους συσχετισμούς να αλλάζουν, με την πλάστιγγα να γέρνει προς την πλευρά της Ελλάδας. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνιστά μια μεταβατική ουσιαστικά περίοδο σε πολιτικό επίπεδο, αφού Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία προετοιμάζονται για τις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες. 

Την ίδια ώρα, τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονται στην απαράδεκτη στάση Ερντογάν απέναντι σε μια χώρα σύμμαχο στις τάξεις του ΝΑΤΟ πληθαίνουν, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Ε.Ε απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό κατά το νέο έτος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ομοφυλοφιλία και Υιοθεσία

Ι. Πράξη είναι στο δίκαιο η εκουσία εξωτερική συμπεριφορά. Γίνεται, δε, παράνομη εάν στρέφεται εναντίον άλλου, μάλιστα παρά την θέλησή του. Έτσι η αυτοκτονία, π.χ., δεν είναι π...

Η «βόμβα» των επιτοκίων, η «τρελή» άνοδος των ακινήτων και η εκτός σχεδίου δόμηση

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας πίεσης για τις αγορές ομολόγων και μετοχών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Τα επιτόκια των ομολόγων κινήθη...

Φόρτωση άρθρων...