Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Ποδαρικό στο 2023 με στοχευμένα κοινωνικά μέτρα κάνει η Κυβέρνηση

Το χαρτί της στήριξης της Mεσαίας Tάξης και των ευπαθών ομάδων, αλλά και της αποκατάστασης των αδικιών που προκάλεσε η εμπλοκή της χώρας στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής μετά το 2010 παίζει η Κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη επιλογή συνδέεται απόλυτα με τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου μέσα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την ώρα που η κλεψύδρα για τη διενέργεια των κρίσιμων εθνικών εκλογών αδειάζει.

Πρώτοι κερδισμένοι από τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι συνταξιούχοι, των οποίων οι αποζημιώσεις θα αυξηθούν από την πρώτη του μηνός μεσοσταθμικά κατά 7,75%, μετά από πολλά χρόνια δραστικών περιορισμών. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πληθυσμιακή ομάδα που όχι μόνο συνδέεται εκλογικά σε μεγάλα ποσοστά με το κυβερνών κόμμα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο στη εξισορρόπηση της κοινωνικής συνοχής.

Για τους πολίτες που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, η αυγή του 2023 επιφυλάσσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, εξέλιξη που θα ενισχύσει πλέον τις καθαρές αποδοχές. Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει και το λεγόμενο market pass, το οποίο επέλεξε η Κυβέρνηση ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, το οποίο απευθύνεται σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Αυτό το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Φεβρουάριο, ενώ έχει ήδη ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα. Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να αξιοποιήσει στο έπακρο το ποσό που προήλθε από τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας το προηγούμενο διάστημα, στήνοντας ένα δίχτυ προστασίας με έμφαση στους κοινωνικά ασθενέστερους.

Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη πρόκληση, αυτή της αύξησης των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιανουάριο, εξέλιξη που έχει προκαλέσει ανησυχία στα νοικοκυριά. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και αποφάσισε την ενίσχυση της επιδότησης, με ποσό που θα φτάσει τα 840 εκατ. ευρώ.

Λίγους μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα δίνει όλα, παίζοντας σε ένα τερέν που κάποτε αποτελούσε προνομιακό πεδίο της Αριστεράς, δηλαδή στην κοινωνική πολιτική. Κατά πόσο αυτή η επιλογή θα επηρεάσει ένα μέρος του πληθυσμού που τα βγάζει δύσκολα πέρα μένει να αποδειχθεί στην κάλπη.   

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

To κράτος του διχασμού

Αν υπάρχει ένα κράτος στον κόσμο που με την ύπαρξή του και μόνο εκφράζει τον πολιτικό διχασμό, είναι σήμερα το Ιράν. Με ηγέτη της χώρας, υπεράνω και του Προέδρου, μιά θρησκευτική π...

Φόρτωση άρθρων...