Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ακριβή ημερομηνία των Εθνικών Εκλογών

Τα σενάρια σχετικά με το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανάψει το πράσινο φως για να πάει η χώρα στις κάλπες, έχουν φουντώσει στα δημοσιογραφικά γραφεία, ενώ η σχετική συνταγματική ημερομηνία βρίσκεται μόνο κάποιους μήνες μακριά. 

Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως κινείται θεσμικά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και σεβόμενος τη λαϊκή ετυμηγορία του 2019, στοχεύει στο να εξαντλήσει τα περιθώρια, ώστε οι διπλές όπως όλα δείχνουν εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της άνοιξης του 2023. 

Ωστόσο, στην πολιτική η κάθε απόφαση συνδέεται και με τους στόχους που έχει θέσει το κόμμα που τη λαμβάνει, τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά και μέσα από μια ανάλυση των δεδομένων με φόντο την επόμενη μέρα. 

Αυτή η μεσοπρόθεσμη ανάλυση σε συνδυασμό με τις κυλιόμενες μετρήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία, ενδέχεται να επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου για τις προθέσεις τους. 

Το ένα σημαντικό στοιχείο είναι το μέτωπο της ακρίβειας που αν και απασχολεί το σύνολο της κοινής γνώμης, εντούτοις φαίνεται πως ο έλεγχος δεν έχει ξεφύγει εντελώς. Σε κάθε περίπτωση πλατιά λαϊκά στρώματα δέχονται ισχυρές πιέσεις στο πορτοφόλι τους, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα λόγω και των χαμηλών μισθών στη χώρα, προκαλεί δυσκολίες και αβεβαιότητα για το αύριο. 

Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη στήριξη κυρίως των ευπαθών ομάδων και των μη προνομιούχων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις από τις αρχές του 2023, όπως η αύξηση των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. 

Παράλληλα, στην Νέα Δημοκρατία επενδύουν πολλά στα έργα που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από τη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την περιφερειακή ανάπτυξη, με θετικά αποτελέσματα και στην καθημερινότητα του πολίτη. 

Αυτό το κλίμα που δημιουργεί η υλοποίηση μεγάλων projects θέλουν να προσθέσουν στην προεκλογική συζήτηση, προκειμένου να αυξήσουν την επιρροή στο εκλογικό ακροατήριο. Εκτός των άλλων, οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών συνιστούν ένα σημαντικό στοιχείο που εντάσσει η κυβερνητική παράταξη στη στρατηγική της, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στους πολίτες, όσο εξελίσσεται η έρευνα. 

Στο δια ταύτα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ήδη σε εκλογική εγρήγορση, ανιχνεύει τις τάσεις στην κοινωνία και προσαρμόζει τις αποφάσεις της με γνώμονα την επίτευξη του εκλογικού στόχου. Το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, αν και τα γραφεία στοιχημάτων θα επένδυαν στη χρονική περίοδο μετά από τους πρώτους μήνες του 2023.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...