Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ακυρώσει το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μία περίοδο που δοκιμάζονται οι αντοχές της Κυβέρνησης και με ανοιχτά μέτωπα σε κρίσιμους τομείς, ο Πρωθυπουργός προσαρμόζει τη στρατηγική εκτός των άλλων και προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: να ακυρώσει το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου διαχρονικά επιτίθενται στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για τις «ελίτ», τις «ταξικές πολιτικές», «οικονομική ολιγαρχία» και άλλα ανάλογου ύφους τσιτάτα που κάποτε άγγιζαν ευρεία στρώματα του πληθυσμού. 

Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και τα στελέχη της κεντροδεξιάς μετά από μια μακρά περίοδο δυσκολιών λόγω των μνημονίων, της πανδημίας και πλέον της ενεργειακής κρίσης, προσάρμοσαν τις πολιτικές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να απαντήσουν στο μέτρο του δυνατού στις ανάγκες των πολλών. 

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι στη δομική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική παράταξη προχώρησε στην υλοποίηση ενός μίγματος φιλελεύθερης πολιτικής με σταδιακή μείωση των φόρων και σοσιαλδημοκρατικής με αναγκαία επιδόματα κυρίως για τους πολίτες που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. 

Ο συνδυασμός αυτός παρεμβάσεων που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, έρχεται να αφοπλίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αφενός στη διάρκεια της περιόδου 2015-2019 η τότε Κυβέρνηση ακολούθησε μια πορεία αύξησης των φόρων, αφετέρου η Νέα Δημοκρατία έχει διεισδύσει με τις επιλογές της σε ακροατήρια που κάποτε μονοπωλούσε είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η αριστερά. 

Κατά συνέπεια, γίνεται αντιληπτό πως η Κουμουνδούρου προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδομήσει τις πολιτικές αυτές, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση σε άλλα πεδία, όπως η σκανδαλολογία, αλλά και στην πάγια αντίληψη πως οι κυβερνήσεις κάποια στιγμή καταψηφίζονται. 

Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η δημοσίευση των τελευταίων μετρήσεων έρχονται να επιβεβαιώσουν την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και να αυξήσουν το άγχος για την Κουμουνδούρου και τον κ. Τσίπρα προσωπικά που στις επερχόμενες εκλογές θα κριθούν πολλά για το πολιτικό του μέλλον. 

Το μπράντεφερ μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες ομάδες θα συνεχιστεί και από την κατάληξη της μονομαχίας σε αυτό το επίπεδο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα ηχηρά μηνύματα Στουρνάρα στο εκλογικό σώμα

Χθες, η Τράπεζα Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκπέμπει ηχηρά μηνύματα, δύο μήνες πριν τη δ...

Φόρτωση άρθρων...