Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς οι υποκλοπές «στερεώνουν» την «προοδευτική διακυβέρνηση»

Έως τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όταν και «έσκασε» το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης τηρούσε απαρεγκλίτως την πολιτική στρατηγική της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για «ίσες αποστάσεις» και «αυτονομία», δυσκολεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να πείσει για το αφήγημα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». 

Όμως, τώρα και ενόψει της συζήτησης των πορισμάτων της εξεταστικής στην Ολομέλεια της Βουλής, ο περασμένος Αύγουστος φαντάζει... έναν αιώνα πίσω. 

Το ότι η Βουλή θα πήγαινε σε ξεχωριστά πορίσματα και η ΝΔ, δια της «κακομεταχείρισης» του προνομίου της πλειοψηφίας, θα έριχνε τίτλους τέλους και αυλαία στην κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου, ήταν κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ το είχαν διαβλέψει και, ως εκ τούτου, αυτές τις μέρες ουδείς στην Κουμουνδούρου πέφτει από τα σύννεφα. 

Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών αναγνωρίζουν πως αν δεν υπάρξει επιτάχυνση των ερευνών από τη Δικαιοσύνη ή κάποιες επιπρόσθετες αποκαλύψεις που θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε, τη ευγενή φροντίδα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, σε λίγο καιρό οι υποκλοπές θα έχουν απωθηθεί στις «πίσω σελίδες» της επικαιρότητας.

Με ένα, ίσως, μικρό «πισωγύρισμα»: τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (και όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) από τον Πρόεδρο της Βουλής για να συζητηθεί και η «μόλυνση» του κινητού του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, με το παράνομο λογισμικό Predator. 

Αναδιάταξη των μπλοκ

Όπως και να έχει, η «αναψηλάφιση» της υπόθεσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όταν ο Κώστας Τασούλας... δεήσει να βάλει στην ημερήσια διάταξη της Βουλής την συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, αναμένεται να διαρκέσει το πολύ ένα ή δύο 24ωρα και, πάντως, από μόνη της δεν φαίνεται να είναι ικανή να συντηρήσει την πολιτική αντιπαράθεση επί του θέματος. 

Παρά ταύτα, όμως, με δεδομένο ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο τέλος αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει, στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως το σκάνδαλο των υποκλοπών, ακόμη κι αν την άλλη εβδομάδα «ξεχαστεί», θα έχει αφήσει βαθύ το αποτύπωμά του στο πολιτικό σκηνικό: κι αυτό διότι, βάσει της ανάγνωσης κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι υποκλοπές οδήγησαν σε αναδιάταξη των συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό σε ό,τι αφορά το «προείκασμα» των μελλοντικών και δυνητικών πολιτικών συνεργασιών.

Η αποκάλυψη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, μ’ άλλα λόγια, προφανώς επέφερε ένα βαθύ και αγεφύρωτο ρήγμα στη σχέση του κυβερνώντος κόμματος με το ΠΑΣΟΚ –κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους Sunday Times, καίτοι απέδωσε αυτή την «προβοκάτσια» στον... ανιψιό του και τον αποπεμφθέντα διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. 

Για την Κουμουνδούρου, λοιπόν, αυτό είναι κάτι που μένει και φτιάχνει μία «μαγιά», καθώς η υπόθεση των υποκλοπών ανέδειξε με τρόπο εμφατικό την απομόνωση της Κυβέρνησης και την κατάρρευση της όποιας πολιτικής συμμαχιών μπορεί να είχε. 

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι αύριο το πρωί η «προοδευτική διακυβέρνηση» θα πάρει... σάρκα και οστά –πολλώ δε μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος στη δεύτερη θέση σε όλες τις μετρήσεις. 

Ωστόσο, όπως εκτιμούν και ελπίζουν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, η αναδιάταξη των πολιτικών μπλοκ, η απομόνωση του Μεγάρου Μαξίμου και η «μαγιά» που γεννήθηκε από την εξ αντικειμένου σύμπτωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο θέμα των υποκλοπών, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά για το πώς θα βλέπουν οι πολίτες εφεξής το αφήγημα της Κουμουνδούρου περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». Γιατί, συνήθως, αυτό που λέμε «κυβερνησιμότητα» ενός κόμματος, «κεφαλαιοποιείται» στην κάλπη...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...