Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Προεκλογική σύγκρουση στα «μαρμαρένια αλώνια» του Δημοσίου

Το Δημόσιο και το διακύβευμα ποιος μπορεί να το αλλάξει ανεβαίνει πολλές θέσεις στην διαμορφούμενη προεκλογική ατζέντα, με τους δύο κυρίαρχους «μονομάχους» να διασταυρώνουν τα ξίφη τους επί του συγκεκριμένου «γηπέδου» με αμιγώς ιδεολογικά επιχειρήματα.

Επί της ουσίας, ο τρόπος που η εθνική μας τραγωδία στα Τέμπη κυριαρχεί στο de facto προεκλογικό πολιτικό σκηνικό εξωθεί τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση, που αφορά στον περιγραφόμενο εδώ και δεκαετίες ως «μεγάλο ασθενή» της χώρας: το Δημόσιο.

Νέα γραμμή

Στην Κουμουνδούρου αξιολογούν την νέα «γραμμή» που εφαρμόζει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, η οποία συγκεφαλαιώνεται στη φράση «δώστε μου μία δεύτερη τετραετία για να αλλάξω ό,τι μας κρατάει πίσω και όσες παθογένειες υφίστανται ακόμη». Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εμφανίστηκε διατεθειμένος να δώσει μάχη «με τους αναχρονισμούς του Δημοσίου», παρουσιάζοντας, μάλιστα, εαυτόν, ως τον... μόνο στη χώρα που έχει τη διάθεση και την ικανότητα να το κάνει.

Ταυτοχρόνως, με αφορμή διαρροές συνομιλιών μεταξύ σιδηροδρομικών αλλά και με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις δυσλειτουργίες του ΟΣΕ, το Μαξίμου επιχειρεί να στήσει ένα αφήγημα για τον «σάπιο ΟΣΕ» που «ανέχθηκαν» όλοι οι προηγούμενοι και που... ευθύνεται για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ιδεοληψίες

Βεβαίως, όλα τούτα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται απλώς ιδεοληψίες –μαζί, φυσικά, με μία επιχείρηση συγκάλυψης δια της διάχυσης των ευθυνών, όπως έχει ήδη καταγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη για την τραγωδία στο «κακό Δημόσιο» και στους «εργατοπατέρες» -όπως ο ίδιος τούς αποκάλεσε προχθές- δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την καλύτερη ευκαιρία να αναδείξει τις κραυγαλέες αντιφάσεις της κυβέρνησης: δηλαδή, το γεγονός ότι οι, κατά Μητσοτάκη, «εργατοπατέρες», ήταν εκείνοι που ανέδειξαν πολλάκις, με εξώδικα, απεργίες και άλλου τύπου κινητοποιήσεις, την καταρράκωση του ΟΣΕ και τα κενά στα συστήματα ασφαλείας.

Με άλλα λόγια, τώρα που αναδείχθηκε ότι οι εργαζόμενοι είχαν με ανατριχιαστικό τρόπο «φωτογραφίσει» αυτό που ερχόταν, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η συζήτηση περί Δημοσίου είναι το χειρότερο «γήπεδο» για πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση που θα μπορούσε να επιλέξει η ΝΔ, για δύο λόγους: αφενός, διότι οι εργαζόμενοι εν τέλει δεν κινητοποιούνταν για τα αιτήματα των «ρετιρέ», αλλά επεσήμαιναν όλα αυτά που πριν δύο εβδομάδες κόστισαν τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας. Αφετέρου, διότι την ώρα που οι εργαζόμενοι επεσήμαιναν ελλείψεις, τη συζήτηση περί «κακού Δημοσίου» προσπαθούν να την δρομολογήσουν εκείνοι που διόριζαν 80χρονους κομματάρχες σε νοσοκομεία, τοποθετούσαν «γαλάζιους» πολιτευτές στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ και μετέτασσαν ακατάλληλους σταθμάρχες σε μεγάλους κόμβους, όπως το σταθμαρχείο Λάρισας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...