Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Προετοιμασίες για... προεκλογική περίοδο «μακράς διαρκείας»

Οι «εικασίες» και οι υποθέσεις δημοσιολογούντων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «λογοδοτεί επί μακρόν» για τη μη ψήφιση «θετικών μέτρων» ή να «καεί στην προθέρμανση» έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη στην Κουμουνδούρου, καθώς όταν ο Αλέξης  Τσίπρας αποφάσιζε την απόσυρση των βουλευτών του από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, είχε στο μυαλό του ότι μπορεί να χρειαστεί να «υποστηρίξει» την εν λόγω πολιτική απόφαση και χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός-ενάμιση μήνα. 

Βεβαίως, όσος καιρός κι αν περάσει, το μήνυμα που στέλνει η Κουμουνδούρου αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, θα παραμείνει σταθερό: «μετά τις αποκαλύψεις και το πόρισμα της ΑΔΑΕ, δεν μπορούμε να πούμε ότι business as usual. Κι αν καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής, αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε παρακάτω», είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι το πόρισμα Ράμμου και οι «μη απαντήσεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή είναι ένα «οριακό σημείο» για την πολιτική συγκυρία. 

Μακροπρόθεσμη στρατηγική

Πάντως, όσο κι αν στην αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογούν με τρόπο σοβαρό την πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θελήσει να εξαντλήσει την τετραετία και να μην ζητήσει την προκήρυξη εκλογών για τις αρχές Απριλίου (κάτι που, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητήσει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την διάλυση της Βουλής σε έναν περίπου μήνα από σήμερα), ουδόλως φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει να... καεί στην προθέρμανση: «ο πρόεδρος θέλει να γυρίσει ως τις εκλογές δύο φορές τη χώρα.

Αν ο Μητσοτάκης αποφασίσει να φτάσει ως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ο Αλέξης θα γυρίσει τρεις και τέσσερις φορές τη χώρα», εξηγεί με δηκτικό τρόπο κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου, επιμένοντας πως όσο κι αν αργήσουν οι εκλογές, αφενός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί με πυκνούς προεκλογικούς ρυθμούς, αφετέρου δεν καίγεται κανείς αν κάνει περιοδείες για δύο ή τρεις μήνες παραπάνω –πολλώ δε μάλλον αφού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει αντίστοιχες, ανά την Ελλάδα, εμφανίσεις. 

Σφυροκόπημα ως την... ψηφοφορία

Συν τοις άλλοις, το κατά πόσον θα είναι «άβολη» για τον ΣΥΡΙΖΑ η συνθήκη να μην ψηφίζει θετικά μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα θεωρείται μάλλον εύκολη εξίσωση για την Κουμουνδούρου: «ο κόσμος ξέρει τί είναι προεκλογικό μέτρο και τί συνιστά επιχείρηση εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων», λένε, υπονοώντας ότι δε θα είναι μεγάλο το κόστος αν δεν υπερψηφιστούν τυχόν «επίδομα Πάσχα» ή κάποιο άλλο αντίστοιχο μέτρο.

Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρόντες και παρούσες ως την ώρα της ψηφοφορίας, επί της ουσίας λύνει το ζήτημα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια, κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων θα παίζουν οι ίδιες κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι παρούσα και θα αποχωρεί μόνον όταν έρχεται η ώρα των ψηφοφοριών.

Είτε, λοιπόν, αυτό γίνει για έναν μήνα, είτε για τρεις, η Βουλή δε θα είναι ούτε άδεια βουλευτών, ούτε κενή εντάσεων. Τουναντίον. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...