Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Προοδευτική διακυβέρνηση» μέσω... «Ευρωπαϊκού Φόρουμ»

Το «6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων» που ξεκινά σήμερα και για τρεις ημέρες τις εργασίες του στην Αθήνα δεν είναι άλλο ένα φόρουμ κατά το οποίο οι τρεις πολιτικές οικογένειες θα προσπαθήσουν να ρίξουν γέφυρες μεταξύ τους και να συντονίσουν έναν κοινό βηματισμό. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και τον άτυπο «οικοδεσπότη» της διοργάνωσης, το Φόρουμ είναι κάτι που μπορεί να δώσει νέο νόημα και πνοή στο αφήγημα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». 

Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλαδή την πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, επειδή ακριβώς η φετινή μάζωξη των «προοδευτικών της Ευρώπης» θα διεξαχθεί στην Αθήνα, επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την πλήρη διοργάνωση και την ευθύνη να πάνε όλα κατ’ ευχήν. Σημειωτέον ότι, ακόμη και από οργανωτικής πλευράς, τα πράγματα δεν είναι απλά: μιλάμε για ένα τριήμερο που θα στηθούν πολλά workshops, πολλές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, θεματικές συζητήσεις, ομιλίες και debate για όλα τα βασικά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και τον κόσμο. 

Το πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο, ενώ πέραν του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν οι μισοί τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετέχουν σε διάφορες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, όταν οι θεματικές τους θα αφορούν το αντιπολιτευτικό χαρτοφυλάκιο που έχουν αναλάβει. 

Πέραν των στελεχών που έχουν επαγγελματικά επιφορτιστεί με την οργάνωση και διεξαγωγή του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ, μεγάλο ρόλο στις επαφές έχει παίξει ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης (ο οποίος έχει συμβάλει στην συγκρότηση της «προοδευτικής συμμαχίας» στην Ευρωβουλή πολύ πριν αυτή καταστεί κεντρικό πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ), κομβικό ρόλο στην όλη διοργάνωση έχει παίξει και η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, που θα ανοίξει και τις εργασίες του Φόρουμ στο Σεράφειο Κολυμβητήριο των Αθηνών. 

«Γεφυροποιός», όχι μέλος

Σημειωτέον ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία,  η σχετική «Προοδευτική Συμμαχία» στη Ευρωβουλή, το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα εντός συνόρων για την «επόμενη μέρα» μετά τις εθνικές εκλογές, αλλά και οι προκλήσεις που έχουν αναδειχθεί διεθνώς, έχουν υπαγορεύσει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς την ανάγκη για «συντονισμό» της Αριστεράς, των Πρασίνων και των «αριστερόστροφων» Σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη. Αυτό, λοιπόν, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ως ο ηγέτης του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ως «παρατηρητής» στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές –ιδιότητα με την οποία, εξάλλου, παίρνει μέρος στις προπαρασκευαστικές συνόδους των Ευρω-σοσιαλιστών πριν τις Συνόδους Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, εδώ και καιρό θέλει να παίξει τον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας και της (αριστερής) σοσιαλδημοκρατίας, καθώς αυτό που επιδιώκει το ΚΕΑ πανευρωπαϊκά, αποτελεί την βασική πολιτική και στρατηγική εξαγγελία, μέσω της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την ψήφο των Ελλήνων πολιτών στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όλα τούτα, πάντως, θα γίνουν χωρίς αλλαγές στο «status quo» του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το πώς τοποθετείται στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. 

Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να καταστεί ο ίδιος, αλλά και το κόμμα του, «γεφυροποιός» και συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά, χωρίς όμως να ενταχθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές –αλλά διατηρώντας την ιδιότητα του «παρατηρητή» και  απλώς εμβαθύνοντας ίσως λίγο παραπάνω τις σχέσεις που έχει καλλιεργήσει με την συγκεκριμένη, όμορη με την Αριστερά, πολιτική ομάδα. 

Ή, τουλάχιστον, με όσους ηγέτες σε αυτή την ομάδα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς τα αριστερά...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Η απειλή Τραμπ...

I. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Trump. Αυτός φοβερίζει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαίοι δεν εξοφλήσουν ό,τι οφείλουν (!!!). ΙΙ. Βρεθήκαμε εκτός κάλυψης ΝΑΤΟ τον...

Φόρτωση άρθρων...