Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Σε ρυθμούς μεταναστευτικού χορεύουν οι Βρυξέλλες - Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής

Σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών προκλήσεων, η Ευρώπη αναζητά τον κοινό τόπο για να αντιμετωπίσει ολιστικά και αποτελεσματικά το μείζον θέμα του μεταναστευτικού. 

Σε πολλές χώρες επικρατεί εγρήγορση και ανησυχία, καθώς δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν επαρκώς τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές και τις αιτήσεις ασύλου που ξεπερνούν πλέον τις δυνατότητες διαχείρισης της κάθε Κυβέρνησης. Το μεταναστευτικό μπαίνει στη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σε πρώτο πλάνο με μια σειρά από χώρες προεξάρχουσας της Αυστρίας να ζητούν άμεσα λύσεις. 

Μάλιστα, ο Καρλ Νεχάμερ, Αυστριακός Καγκελάριος έχει απειλήσει με μπλοκάρισμα της κοινής δήλωσης των 27, αν το Συμβούλιο δεν καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως η Δανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Μάλτα και η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου έχουν συνυπογράψει κοινή επιστολή, ζητώντας συγκεκριμένη πρόοδο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Κι όλα αυτά συμβαίνουν λίγες εβδομάδες μετά από το «όχι» της Αυστρίας και της Ολλανδίας στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Σένγκεν, εξαιτίας της μεγάλης εισροής μεταναστών από την βαλκανική χερσόνησο. 

Η Ελλάδα συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της Βιέννης, αφού είναι η χώρα που δίνει εδώ και χρόνια τη μάχη για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο και στο Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με σαφείς κόκκινες γραμμές. 

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση για την Ευρώπη είναι μια συνολική μεταναστευτική πολιτική που θα έχει στον πυρήνα της την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ένα συντονισμένο σύστημα φύλαξης των συνόρων, αλλά και επιστροφών στις χώρες προέλευσης. 

Για την Αθήνα, η κατασκευή ενός νέου φράχτη στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας συνιστά μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αφού και το παράδειγμα του Έβρου έδειξε πως λειτούργησε αποτρεπτικά στα σχέδια των διακινητών και εκείνων που εκμεταλλεύονται την αγωνία ανήμπορων προσφύγων για να κερδίσουν χρήματα. 

Γι’ αυτό λόγο, η χρηματοδότηση κατασκευής φραχτών από τις Βρυξέλλες θεωρείται πλέον μια αναγκαία κίνηση. Μένει πλέον να αποδεχθεί αν θα γίνει σύντομα πράξη…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...