Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Σε τροχιά σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

Απόψεις Γιώργος Μελιγγώνης

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών, δεν έχει να προσδοκά ούτε στήριξη, ούτε συνεργασία, ούτε καν ανοχή από τον Περισσό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενοχλούνται από τις διαρκείς προσπάθειες του ΚΚΕ να κλιμακώσουν έτι περαιτέρω την πολιτική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ακόμη δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα αποφασίσει η Κουμουνδούρου να καταγγείλει τον Περισσό πως «ρίχνει νερό στον μύλο της Δεξιάς», καίτοι αυτή είναι μία φράση που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται εντόνως και συχνά στους διαδρόμους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις κλειστές συσκέψεις που αφορούν στην χάραξη στρατηγικής. Βεβαίως, στον δρόμο προς τις κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν ότι το ΚΚΕ θα επιχειρήσει να περιχαρακώσει τον ζωτικό πολιτικό του χώρο -και αυτό πρωτίστως αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στα σκληρά και εκβιαστικά διλήμματα που θα τεθούν προ της κάλπης οι αριστεροί ψηφοφόροι. 

«Θερμά» επεισόδια

Ωστόσο, πέραν της αυτονόητης αντιπαραθετικότητας μεταξύ των κομμάτων στον δρόμο προς τις κάλπες και των διαρκών συγκρούσεων που αυτή θα προκαλέσει ευλόγως, στην Κουμουνδούρου «βλέπουν» πως το ΚΚΕ έχει προχωρήσει σε κάποια χτυπήματα… κάτω από τη μέση. «Αν αφιέρωναν τόσο χρόνο όσο αφιερώνουν στο να απαξιώσουν την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης στο να αναδεικνύουν την αισχροκέρδεια, την ακρίβεια και το πώς η κυβέρνηση τα έχει παραδώσει όλα στα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, μπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά», λένε σκωπτικά παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για τους ίδιους κύκλους, άλλωστε που επιβεβαιώνουν την βαθιά ενόχληση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου με αφορμή το «τζαρτζάρισμα» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με την κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

Ως γνωστόν, όταν η «γαλάζια» πλειοψηφία ήρθε αντιμέτωπη με το αίτημα του κ. Ράμμου να ενημερώσει την Επιτροπή, το μπλόκαρε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση και την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που η αντίδραση του ΚΚΕ ήταν να… επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του «βολική αποχώρηση» επειδή εκείνη την ημέρα θα συζητούνταν στην Επιτροπή οι υποκλοπές στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στον Περισσό. Ευλόγως, η ΝΔ επικαλέστηκε την «έκρηξη» του ΚΚΕ και οικοδόμησε το ίδιο αφήγημα με τον Περισσό -πασπαλισμένο, ασφαλώς, με περισσότερα υπονοούμενα: ότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε αφορμή να φύγει για να μην αναδειχθεί το δικό του… σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η δημοσιοποίηση της συμπερίληψης του καθηγητή του Παντείου Γιώργου Ρούσση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, που στο παρελθόν έγραφε στο facebook ότι μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προτιμά τη «γνήσια Δεξιά», τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα δύο κόμματα είναι μάλλον αδύνατον να φτάσουν… πολιτισμένα ως τις κάλπες της προσεχούς Άνοιξης. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...