Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Σήματα «ρεαλισμού» με στόχο το Κέντρο

Αν σταχυολογήσει κανείς τα βασικά σημεία όλων των δημόσιων παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα από την παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως σήμερα, θα διαπιστώσει ένα μήνυμα που με μεγάλη επιμέλεια εκπέμπει σταθερά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: ότι, δηλαδή, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. 

Η στόχευση είναι πολύ συγκεκριμένη και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εκπέμπει μηνύματα ρεαλισμού έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά: αποτελεί, δηλαδή, άλλη μία προσπάθεια να δείξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πως αφενός δεν έχει τις –από τον ίδιο ομολογημένες- «αυταπάτες» σε σχέση με όσα δεσμεύεται ότι θα κάνει, αφετέρου προσπαθεί να καθησυχάσει πολίτες που μπορεί σκέφτονται μεν να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, όμως, διστάζουν φοβούμενοι και ενθυμούμενοι τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τον Ιανουάριο του 2015 και το τελικό αποτέλεσμα μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. 

Θέμα πολιτικής βούλησης

Ταυτοχρόνως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας σε μία διαρκή και σκληρή διελκυστίνδα με την τρόικα και εν γένει τους δανειστές, καταλαβαίνει –και το εκπέμπει ως μήνυμα και προς τους πολίτες- πως δεν είναι πολύ εύκολο για ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία αλλά βρίσκεται στην αντιπολίτευση, να είναι βέβαιο με ακρίβεια... υποδεκάμετρου σχετικά με το πόσες προεκλογικές του υποσχέσεις θα καταφέρει να εκπληρώσει. 

Τούτου δοθέντος, βασικό μέλημα του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι να πείσει τον συνταξιούχο ότι θα πάρει «χ» ευρώ αύξηση ή τον νέο εργαζόμενο ότι θα είναι «ψ» το ποσό του βασικού του μισθού ή τον επιχειρηματία ότι θα διαμορφωθεί στο «ν» ποσοστό η φορολογία του, αλλά πως έχει την πολιτική βούληση να ασκήσει μία ενεργητική πολιτική μείωσης των ανισοτήτων. 

Και, επειδή αυτό είναι ο πυρήνας της έννοιας της δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει πως το σύνθημα για «Επιστροφή της Δικαιοσύνης» θα είναι το βασικό αφήγημα με το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. 

«Δεν γίνονται θαύματα»

Επί τη βάσει των παραπάνω, λοιπόν, δεν υπάρχει παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που να μην στέλνει μήνυμα στους πολίτες ότι υπόσχεται μεν μία διαφορετική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, αλλά όχι... θαύματα. 

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα δώσει ανάσα στην κοινωνία, θα ξαναφέρει δικαιοσύνη», είπε πριν μερικές ημέρες από τον Κορυδαλλό, ενώ στην περιοδεία του στη Λαμία είχε υπάρξει ακόμη πιο αναλυτικός: «Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Προφανώς και δεν μπορούν να γίνουν θαύματα αλλά μπορεί να επιστρέψει ξανά στη χώρα η δικαιοσύνη. Μπορεί να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια στις τιμές», είχε επισημάνει στην κεντρική αγορά της πρωτεύουσας της Φθιώτιδας. 

Αυτό το μήνυμα, όμως, το είχε αναλύσει με πολύ πιο κατηγορηματικές εκφράσεις και από βήματος Βουλής πριν δύο εβδομάδες, κλείνοντας την ομιλία του στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2023: «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε θαύματα. Ένα πράγμα θα υποσχεθούμε. Ένα πράγμα θα υποσχεθούμε μόνο, γιατί θαύματα δεν γίνονται. Ξέρετε τι θα υποσχεθούμε; Θα υποσχεθούμε ότι σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει επιτέλους και η δικαιοσύνη», είχε τονίσει τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας: «Αυτό μόνο μπορούμε να υποσχεθούμε! Μόνο αυτό! Καμία άλλη υπόσχεση δεν θα δώσουμε στο ελληνικό λαό, μόνο ότι θα επιστρέψει η δικαιοσύνη». 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...